Petak 22.02.2019.
18:10
Ž. Marković - Vesti

Sretenje širi slogu

Ž. Marković
Slavski obred

Među Ozrencima bili su prisutni i sveštenici Branimir Petković, Simeun Prodanović, Zoran Jović i Đorđe Lukić, koji su osveštali slavski kolač. Proslavi je prisustvovao i Ozren Petković, načelnik Opštine Petrovo u Republici Srpskoj.

Kum slave je bio Milorad Mijatović, naravno sa porodicom, a sledeće godine domaćin će biti Dušan Stevanović sa porodicom, rodom iz Riječana sa Ozrena. Za lepo raspoloženje bili su zaduženi članovi Kulturno-umetničkog društva Ozren Karanovac iz Republike Srpske i zavičajna grupa Ozrenski žubori, koja je uz zvuke violine, šargije i izvornih pesama oduševila sve prisutne u sali.

Naravno, prvo je očitan Očenaš, a zatim je servirana večera, nakon koje je počelo narodno veselje do sitnih sati.

- Zavičajno udruženje Ozrenaca 'Sveta zemlja Nemanjića" u Švajcarskoj postoji da bi se okupili zemljaci iz tog kraja koji su rasejani svuda po svetu. Da se ne zaboravimo, da se srećemo... Nije slučajno Sretenje naša krsna slava. Veliki hrišćanski praznik ima simboliku susreta, a ima i istorijsku dimenziju, jer je državni praznik naše matice Republike Srbije. Tako smo i mi hteli da budemo deo svega toga - rekao je sveštenik, protojerej Branimir Petiković, predsednik ovog udruženja.

Glavna zamisao je da se zemljaci druže, da se deca upoznaju i da se na taj način šire sloga i jedinstvo:
- Na našoj slavi su zemlja sa Trebave, iz Posavine, Krajine, Semberije, ali bogami ima ih i iz Srbije. Moja je velika radost što smo se okupili i ponosan sam zbog toga. Srećni smo što nam ovo uspeva iz godine u godinu. Lepo se družimo, a na zabavama uvek možemo nešto korisno da učinimo kako bismo pomogli sirotinji, crkvi ili manastiru, svima kojima je potrebno. I to bez nekog velikog napora, sa malo truda, a puno ljubavi. Smatram da bi svi krajevi gde god Srbi žive trebalo da imaju svoja zavičajna udruženja i da jedni druge posećujemo. Zato sam večeras posebno zahvalan svim "neozrencima", koji su došli da nas ispoštuju. I naša obaveza će biti dok smo živi da uzvratimo svim ljudima, gde god čujemo da se organizuje neka fešta, ako je moguće da pokažemo tu ljubav. Ideja vodilja udruženja jeste da pokažemo slogu i da ne zaboravimo odakle smo, ko smo i šta smo - nadahnuto je govorio prota Branimir.

Ispunili obećanje

- Zavičajno udruženje Ozrenaca po osmi put obeležava svoju slavu Sretenje Gospodnje, a time slavimo i i Dan državnosti naše matice Republike Srbije. Tradicionalno slavimo ovaj veliki praznik zato što se dugo vremena posle stradanja u ratu 1995. godine nismo sreli u Švajcarskoj i onda, kada smo se okupili na promociji moje knjige, dogovorili smo se da slavimo Sretenje Gospodnje upravo zato što smo se posle dugo godina ponovo sreli. Među gostima je veliki broj Ozrenaca, a ima gostiju i sa Majevice, Trebave i iz Posavine. Trudimo se da to obeležavamo svake godine, kako to priliči uz prisustvo sveštenika, rezanjem slavskog kolača i uz zavičajne zvuke sa Ozrena - izjavio je našem dopisniku sekretar ovog udruženja Milorad Mijatović i kum slave, rodom iz sela Tumare sa Ozrena.

Pomoć otadžbini

- Mi imamo dobru saradnju sa Udruženjem Ozrenaca i ove godine sam prvi put njihov gost ovde u Šprajtenbahu, hvala im na pozivu i oduševljen sam atmosferom. Došao sam na njihovu krsnu slavu, oni su mnogo pomogli i pomažu Ozrence i Opštinu Petrovo, nevladine sektore, sportska udruženja, boračke organizacije, osnovne škole... Dali su neizmeran doprinos stanovnicima Opštine Petrovo i samog čitavog Ozrena - kaže Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo u Republici Srpskoj.

2024 © - Vesti online