Subota 23.02.2019.
01:30
Telegraf.rs, Vestionline

Evo koliko kilograma ćete izgubiti ako prestanete da pijete alkohol

HCC International ltd
Foto: Ilustracija

Nema definitivnog dokaza da postoji uticaj alkohola na dobijanje ili gubljenje kilograma. Naučnici uglavnom predstavljaju prostu jednačinu - ukoliko sagorite više kilograma u toku dana nego što ih unesete to je jedinagarancija da ćete smršati. Ipak, kada je alkohol u pitanju ne može se reći da je ova jednačina baš ispravna.

Kalorije u alkoholu

Jedan gram alkohola sadrži oko 7 kalorija. Ovo je približno 110 kalorija u bočici svetlog piva, oko 80 kalorija u čaši vina (125 ml) i oko 55 kalorija po čašici viskija ili votke. U teoriji, možete da pijete umereno, bez totalnog narušavanja broja unosa kalorije.

Međutim, alkohol prekida vaše procese sagorevanja masti i sagorevanja kalorija. Kada je prisutan, vaše telo će sagorevati alkohol za svoju energiju pre nego što će da sagori nešto drugo. Kada pijete, vaše telo prestaje sa spaljivanjem kalorija i sagoreva alkohol. Međutim, ovo je privremeno.

Uticaj alkohola

Ukoliko gubite težinu zbog alkohola to je zbog njegovog uticaja na telo, a ne kalorija koje troši. Likeri podstiču vaš apetit i nije neuobičajeno za ljude koji su pili da jedu više nego što bi inače. On takođe slabi snagu volje i menja vašu procenu. Ako prestanete da pijete, možda nećete biti toliko skloni prejedanju, što vam može pomoći da izgubite na težini.

Uticaj vežbi

Možete se odreći pića i da se desi da još uvek ne gubite na težini. Ili možda čak i dobijate kilograme. Naime, ako ne spalite više kalorija nego što ih unosite nećete smršati. Jednom kada vaše telo metabolizira sadržaj alkohola i pretvori ga u kalorije vaše telo mora da ih potroši. Ako utrošite kalorije koje ste konzumirali kroz alkohol u ukupnom dnevnom unosu tako što ih sagorite kroz redovni program vežbi izgubićete težinu.

Prednosti alkohola

Konzumiranje alkohola može imati neke pozitivne efekte na vaše zdravlje, ali samo u umerenim količinama. Može da se bori protiv nekih efekata srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska, a studija koju su izveli lekari u Brigamu je pokazala da žene koje piju umereno, imaju najmanje šanse da dobiju nezdravu težinu tokom godina. Modifikacija je ključ. Ako konzumirate samo čašu vina dnevno, malo je verovatno da ćete se udebljati i to vam može pomoći da zadržite težinu na duže staze.

Sve u svemu...

Koliko težine ćete izgubiti kada odustanete od alkohola zavisi od toga koliko ste pili, kao i od opšteg nivoa aktivnosti i načina ishrane. Tokom perioda od nekoliko meseci i godina možete da izgubite od pola kg do 50 kg. Jednostavno odustajanje od jednog svetlog piva dnevno će vam pomoći da izgubite više od 5 kg tokom godine, pod uslovom da ne zamenite te kalorije drugom hranom. Prilagodite dnevni unos kalorija i nivoe energije kako biste izgubili između pola i jednog kg nedeljno.

2024 © - Vesti online