Petak 22.02.2019.
14:13
Vestionline

Počinje postavljanje detektora za radon, koji izaziva rak pluća

Vesti
Detektorima će biti pokriveno više od hiljadu škola i vrtića širom Srbije

U ponedeljak počinje distribucija pasivnih radonskih detektora za više od 1000 škola i vrtića u Srbiji. Time Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije,  u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u okviru projekta Međunarodnome agencije za atomsku energiju (MAAE) nastavlja merenje koncentracije radona na teritoriji Republike Srbije.

Sredstva za 5000 integralnih pasivnih detektora za merenje koncentracije radona obezbedila je Međunarodna agencija za atomsku energiju, dok je, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije,  kao nosilac i koordinator ovog projekta zadužen za distribuciju detektora za radon po školama i vrtićima u skladu sa utvrđenim međunarodnim standardima.
Planirano je da detektori u školama i vrtićima budu postavljeni 1. marta 2019. godine.

Merenja će  trajati tri meseca, nakon čega će prikupljeni detektori biti poslati u ovlašćenu laboratoriju u
Švedskoj,  koja će nakon  očitavanja i obrade rezultata, podatke dostaviti Direktoratu.
Rezultate merenja koncentracije radona u školama i vrtićima, Direktorat će predstaviti javnosti, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Radon je prirodni radioaktivni gas,  naučnoj javnosti poznat više od 100 godina, od samih početaka otkrića radioaktivnosti. Na otvorenom prostoru nalazi se u niskim koncentracijama. Kao i svaki drugi gas, u zatvorenom prostoru se može akumulirati u znatno višim koncentracijama. Najveći izvor radona u zatvorenom prostoru je zemljište na kome se objekat nalazi, ali će njegova koncentracija u velikoj meri zavisiti od same konstrukcije objekta, ventilacionog sistema, klimatskih uslova…

Potrebno je da naučimo kako da živimo sa ovim gasom i kako da ga kontrolišemo, a sve u cilju očuvanja zdravlja naše porodice. Ako možemo neki rizik za zdravlje da svedemo na minimum, zašto ne bi smo to i učinili.

Da podsetimo, tokom 2015. i 2016. godine 6000 detektora  za merenje koncentracije radona bilo je izloženo u stanovima i kućama širom naše zemlje. Rezultati ove analize potvrdili su predviđanja  stručnjaka da su u najvećem procentu izmerene koncentracije radona u Republici Srbiji u očekivanom opsegu, u odnosu na  postojeće zakonske preporuke.

2024 © - Vesti online