Petak 22.02.2019.
11:34
Vestionline, b92.net

Panika u najavi: Hoće li biti dovoljno Milka čokolade?

youtube/printsreen
 

Kako se navodi, kompanija želi da zaštiti Britance od potencijalnih nestašica Pringls čipsa, BelVita keksa i "Milka" čokolade.

Mogući izlazak Britanije iz Unije bez dogovora, poznat kao "tvrdi" Bregzit, naveo je nekoliko velikih kompanija da počnu s pripremama za eventualne poremećaje koji bi mogli da nastupe. 

Kelog, poznat po Pringls čipsu, otvara nove magacine i pravi zalihe svojih grickalica i žitarica (pahiljice, musli, kornfleks) u nadi da će ublažiti štetu od potencijalnih zastoja na britanskoj granici i uvoznih carina, rekao je za Rojters generalni direktor Stiv Kejlen. 

Dodaje da Kelog takođe radi s dobavljačima na obezbeđivanju dovoljnih količina sirovina za svoje fabrike. 

Kejlen kaže da je Kelogov lanac snabdevanja izložen mogućim posledicama Bregzita, i kao primer navodi da se čips Pringls, drugi najpopularniji brend u Britaniji posle Pepsijevog "Vokersa", proizvodi u Belgiji. 

Prinlgs, koji može da se drži na zalihama 15 meseci, prošle godine je na britanskom maloprodajnom tržištu prihodovao 342,6 miliona dolara, prema podacima Euromonitora. 

S druge strane, još izloženije je Kelogovo evropsko poslovanje s cerealijama, najveće u Zapadnoj Evropi s tržišnim udelom od 23,2 odsto prošle godine, budući da u Velikoj Britaniji kompanija ima više velikih fabrika. Kontinentalna Evropa je lani u ukupnoj Kelogovoj prodaji prozivoda od žitarica imala udeo od 18 posto. 

"U okruženju EU bez graničnih barijera poslovanje se odvija fino, ali u okruženju sa carinama, u uslovima ''trvrdog'' Bregzita to će se promeniti i moramo se pripremiti za to"", ističe Kejlen. 

Istovremeno, Mondelez se priprema za “meki” Bregzit u nadi da će britanski i evropski političari postići dogovor u poslednji čas. 

“Prema grubim procenama, očekujemo da će doći do poremećaja u transportu prozivoda u trajanju tri do četiri nedelje”, kaže glavni izvršni direktor Dirk Van de Put. 

Mondelez je povećao skladišne i prevozne kapacitete u Britaniji i gomila zalihe svih proizvoda koje pravi u Evropi, uključujući BelVita keks i čokoladu "Milka", dodao je on. Prema njegovim rečima, kompanija ne planira povećanje cena, ali bi ozbiljna devalvacija britanske funte mogla da učiniti njihovu evropsku robu vrlo skupom.

2024 © - Vesti online