Petak 22.02.2019.
11:12
Vestionline, b92.net

Čepurin: Srbija će imati snage da izdrži iskušenja

Tanjug
Aleksandar Čepurin

On je to izjavio sinoć, u ambasadi Rusije u Beogradu, gde je svečano obeležen Dan branilaca Otadžbine.

- Srbija će imati dovoljno snage i strpljenja da izdrži iskušenja - rekao je Čepurin na svečanosti kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao Čepurin, bliskost stavova dve zemlje potvrđuje i poslednji susret i razgovori predsednika Vučića i Vladimira Putina. Čepurin je rekao i da Rusija pozdravlja unapređenje dobrih odnosa Srbije sa svim zemljama, ako to odgovara njenim interesima. 

- Okupili smo se danas da obeležimo Dan branilaca Otadžbine, već sedmi put ga dočekujem zajedno s mnogima od vas. Hvala vam za takvu čast - rekao je Čepurin. 
On je istakao da su Rusija i Srbija više puta morali da brane svoju nezavisnost i suverenitet i da je upravo to formiralo karakter naroda dveju zemallja. 

- Imamo jake vojske, ali najglavnije rusko i srpsko oružje je ipak hrabrost vojnika i oficira, snaga njihovog duha, to je aksiom. Pripadnike oružanih snaga Rusije i Srbije spajaju aktuelni zadaci. Aktivno se razvija i naša vojna i vojnotehnička saradnja - naveo je Čepurin. 

Prema njegovim rečima, ključni zadatak Rusije danas je osim osiguranja bezbednosti i energični razvoj privrede, povećanje životnog standarda ljudi. 

Na to je usmereno 12 nacionalniih projekata, koji će za šest godina izvesti zemlju na apsolutno novi nivo, rekao je Čepurin, dodajućio i da je to suština obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina skupštini. 

Ambasador je podsetio da se predstojeće jeseni obeležava i 75 godina otkako je zajedničkim snagama oslobodjen Beograd od fašističkog okupatora. "Važno je zajednički obnoviti Spomen groblje oslobodilaca Beograda na kojem počiva 1.395 boraca Narodnoslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije", rekao je Čepurin i pozvao na jačanje bratstva ruskog i srpskog naroda kao i razvoj saradnje oružanih snaga. 

Svečanosti su prisustvovali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Zoran Djordjević i Nenad Popović, kao i srpski patrijarh Irinej. 

Proslava Dana otadžbine, koju su organizovali ambasador Čepurin i vojni ataše, pukovnik Andrej Sobakin, počela je intoniranjem ruske i srpske himne. 

Ovaj praznik, ustanovljen u znak sećanja na dan kada je tek formirana Crvena armija 23. februara 1918. odbila nemačku invaziju na Petrograd, slavi se u svim državama nekadašnjeg SSSR-a.

2024 © - Vesti online