Četvrtak 21.02.2019.
17:05
Vestionline

Misterija "Kluba 27": Legende koje su nas prerano napustile

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Autor Erik Segalstad detaljno govori o istoriji ovog fenomena u svojoj knjizi The 27s: The Greatest Mith of Rock & Roll.

Ideja se prvi put pojavila 1971. godine, nakon smrti Džima Morisona, koji je bio poslednji u nizu od četiri smrti u samo dve godine: Robert Džones, Brajan Džons, Džimi Hendrik i Dženis Džoplin.

Nažalost, taj klub dostiže cifru od 30, a mi vam predstavljamo samo neke od njih.

Brajan Džons

Bio je odličan muzičar, ali pogrešno shvaćen ili malo kompatibilan sa muzičkom industrijom svog vremena. Osnivač je legendarne grupe Rolling Stones. U junu 1969. godine odvojio se od grupe, a samo tri nedelje kasnije pronađen je na dnu bazena. Ovim počinje serija smrti umetnika sa 27 godina koja će kasnije biti poznata kao "Klub 27".

commons.wikimedia.org/Steve Denenberg
commons.wikimedia.org/A. Vente

 

Džimi Hendriks

Smatra se jednim od najboljih gitarista u istoriji, koji je morao da prevaziđe mnoge teškoće zbog alkoholizma i finansijske nestabilnosti svojih roditelja, pored toga što je bio tamnoput. Džimi Hendriks je umro u septembru 1970. godine u Engleskoj, nakon što se predozirao barbiturata koje je pomešao sa vinom.

commons.wikimedia.org/A. Vente
commons.wikimedia.org/Elliot Landy

 

Dženis Džoplin

Rođen u januaru 1943. godine, kao i Hendrik, imala je vrlo kratku, ali intenzivnu i uspešnu karijeru. Godine 1970. otputovala je u Brazil kako bi se detoksifikovala od heroina i po povratku je započela projekat sa novim bendom. Uspešna turneja dovela je do snimanja albuma Pearl, ali pre nego što je završila, pridružila se listi pevača koji su umrli u 27. godini, zbog predoziranja heroinom.

commons.wikimedia.org/Elliot Landy
 
commons.wikimedia.org/Elektra Records

 

Džim Morison

Smrt Džima Morisona, čiji tačan uzrok tek treba da bude razjašnjen, iako se pretpostavlja da se radi o predoziranju heroina, bio bi onaj koji bi inspirisao koncept "Kluba 27". Kao i drugi pevači svog vremena, Morison je postao redovan u rekreativnim drogama, tako da se njegova smrt, koja se dogodila 1971. godine, pripisuje tom uzroku. Nakon činjenica nije bilo autopsije.

commons.wikimedia.org/Elektra Records
commons.wikimedia.org/P.B. Rage

 

Kurt Kobejn

Bio je kompozitor, pevač i gitarista benda Nirvana, sa kojim je ostvario ogroman uspeh, uključujući i trostruki platinasti album u SAD-u sa svojim drugim albumom, Nevermind, 1991.

Kurt Kobejn je bio obeležen ranim razvodom roditelja, zbog čega je bio veoma nesretan u djetinjstvu. On je jednom spomenuo da bi voleo da uđe u "Klub 27". Sa ekonomskim uspehom došla je i zavisnost od heroina. Prema zvaničnoj verziji, Kobejn se ubio 1994. međutim, u istrazi je kasnije osumnjičena njegova supruga. 

commons.wikimedia.org/P.B. Rage
commons.wikimedia.org/Rama

 

Ejmi Vajnhaus

Rođena je 1983. godine, i ona je druga žena rođena u Engleskoj koja je ušla u sudbonosni klub pevača ubijenih u 27. Uzrok njene smrti je sličan kao i kod ostalih članova kluba - ovisnosti o drogama. U slučaju Vajnhaus, ona je bila u procesu detoksikacije ilegalnih droga, ali je konzumirala previše alkohola. Obdukcija je pokazala da je u njenoj krvi nivo alkohola nespojiv sa životom.

commons.wikimedia.org/Rama
youtube.com/Pancho Vertigen

 

Sesilia

Evangelina Sobredo Galanes bila je poznata kao Sesilia u umetničkom svetu. Godine 1975, dok je putovala u Zamoru, na putu za Vigo, njen automobil je udario u kola koja nisu bila osvetljena, a Sesilia je umrla na licu mesta, pridruživši se grupi umetnika koji su umrli mladi.

youtube.com/Pancho Vertigen
 
2019 © - Vesti online