Četvrtak 21.02.2019.
14:37
Vestionline

Evropski dan žrtava - i u Srbiji postoji služba za podršku

VDS
 

Pravo žrtve na dobijanje informacija o svojim pravima i načinu njihovog ostvarivanja, o dostupnim uslugama za žrtve i postojećim službama koje nude pomoć i podršku jedno je od osnovnih prava žrtava definisanih u Direktivi Evropske unije o uspostavljanju minimalnih standarda o pravima, podršci i zaštiti žrtava kriminaliteta (Direktiva 2012/29/EU).

Direktiva u članu 4 predviđa da su nadležni državni organi, institucije i organizacije obavezni da već prilikom prvog kontakta žrtvu, između ostalog, informišu o dostupnim oblicima pomoći i podrške i o tome kome može da se obrati kako bi pomoć i podršku dobila.

Polazeći od toga, Viktimološko društvo Srbije-VDS u saradnji sa organizacijom Evropska pomoć žrtvama je sprovelo istraživanje organizacija i institucija koje pružaju pomoć žrtvama u Srbiji. Podaci iz ovog istraživanja su pretočeni u interaktivnu mapu službi za žrtve u Srbiji, koja je dostupna na sledećem linku: www.victimservices.eu.

Mapa ima za cilj da doprinese boljem informisanju stručnjaka koji dolaze ili mogu da dođu u kontakt sa žrtvama o postojećim službama za žrtve u Srbiji kojima žrtve mogu da se obrate za pomoć i vidovima pomoći i podrške koju ove službe nude. Takođe, ona treba da bude vodič i podsticaj svim žrtvama/potencijalnim žrtvama da se obrate nekoj od organizacija koje su predstavljene na ovoj mapi ukoliko su im potrebni pomoć, podrška i zaštita.

Viktimološko društvo Srbije-VDS je nezavisno i neprofitno udruženje građana, osnovano 12. novembra 1997. godine s ciljem unapređenja i zaštite prava i položaja žrtava kriminaliteta, rata, kršenja ljudskih prava i drugih oblika stradanja. U okviru VDS od 2003. godine funkcioniše služba za žrtve VDS info i podrška žrtvama.

Služba je namenjena svim žrtvama kriminaliteta i kršenja ljudskih prava. Od osnivanja do danas, Služba je imala više od 6500 kontakata sa žrtavama (ženama i muškarcima) različitih oblika kriminaliteta: nasilja u porodici, mobinga, proganjanja, imovinskih krivičnih dela, pretnji i drugih vidova kršenja ljudskih prava.

2024 © - Vesti online