Sreda 20.02.2019.
20:22
talas.rs

Epidemiolog: Vučićeva poseta hematoonkološkom dečjem odeljenju nije bila razumna

Tanjug
Vučić u obilasku odeljenja hematoonkologije usred sezone gripa

Epidemiolog Radovanović kaže da deca, koja se nalaze na odeljenju hematoonkologije primaju imuno-supresivnu terapiju pošto im je otpornost jako smanjena lekovima, pa su osetljivi na svaku infekciju.

Međutim, na pitanje da li je Vučićeva poseta uopšte moguća ili nije, u takvim okolnostima, doktor Radovanović odgovara da to pre svega nije razumno uraditi u okviru takvog bolničkog odeljenja.

U razgovoru za Talas, epidemiolog ističe da nije toliko strašno što je predsednik upao tamo gde ne sme, već je mnogo strašnije što ga niko nije sprečio. A najstrašnije od svega, kaže Radovanović, jeste što se niko nije usudio ni da Vučiću pravilno navuče zaštitnu odeću i masku i da ga spreči da dođe u dodir sa detetom.

Doktor Radovanović ističe da takva poseta sa sobom nosi rizik koji ne može da se otkloni.

- Čak i da je Vučić imao kompletno zaštitno odelo, rukavice i masku, ni tada rizik ne bi bio u potpunosti otklonjen. Jedino majke mogu da borave sa decom, zato što je to i psihološki važno, ali takav boravak se radi po najstrožim propisima - zaključuje doktor Radovanović.

Jedan od prisutnih doktora je pokušao da upozori predsednika da ne ulazi u sobu gde se nalazi obolelo dete, ali je Vučić ušao.

Podaci pokazuju da je od početka sezone obolelo više od 100.000 ljudi, dok je zbog komplikacija izazvanih gripom umrlo najmanje 30 osoba.

2024 © - Vesti online