Četvrtak 21.02.2019.
05:30
Vestionline, polovniautomobili.com

Prodajete automobil? Ovo su saveti za sastavljanje oglasa

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koliko puta ste pročitali auto oglas koji deluje prilično iritirajuće? Pun raznih floskula, kao što su „ful fulova“, „bez ulaganja“, „bez ogrebotine“... A kada odete da pogledate automobil, shvatite da „ful fulova“ ipak ne podrazumeva kožna sedišta, da klimi treba „samo dopuniti freon“ i da ogrebotina zaista nema, ali ima ulubljenja.

Posedovanje automobila podrazumeva da ste u jednom trenutku kupac, a u drugom prodavac. Stoga sve savete shvatite kao pomoć i kupcima i prodavcima, pošto će možda neki prodavci biti uvređeni ovim tekstom, naročito oni koji se profesionalno bave prodajom automobila. Dakle, nikome ne držimo stranu.

Pazite na tačnost podataka

Podrazumeva se da osnovni podaci treba da budu ispravno popunjeni, kao što su godište, snaga, gorivo, motor, itd. Ipak, pojedini prodavci i ovde prave nenamerne greške, pa se potrudite da proverite sve pre nego što potvrdite oglas.

Ovaj savet deluje banalno, ali budite uvereni da mnogi greše, bez obzira da li je reč o snazi motora (kW protiv KS), vrsti karoserije ili ceni.

Tako ćete izbeći, na primer, da u oglasu piše kako je vaše vozilo prešlo 1850000 umesto 185000 km (samo jedna nula razlike) i da ide na metan umesto na plin (i kod padajućih lista se lako pogreši). Proći će mnogo vremena dok shvatite zašto vas niko ne zove...

Postavite što više fotografija

Slikajte iz što više uglova, ne zaboravite unutrašnjost, obuhvatite i pojedine detalje, naročito one kojima možete da se pohvalite; npr. krupan plan kožnih sedišta ukoliko su očuvana, ručicu menjača i slično.

Slikajte oštećenja i ogrebotine, a kasnije u komentaru oglasa objasnite kako je oštećenje nastalo, koliko može da košta da se popravi, koliko je ogrebotina duboka i slično. Tako će kupac steći poverenje da ne krijete ništa, naročito kada dođe na lice mesta i vidi da niste pokušali da ga obmanete.

U takvim slučajevima je vrlo korisno da prilikom prvog razgovora sa potencijalnim kupcem naglasite kako ste prilikom određivanja cene uzeli u obzir i to oštećenje, te da ne pokušava da obara cenu na osnovu njega.

Kvalitet fotografija

Danas mnogi mobilni telefoni mogu da naprave više nego pristojne fotografije, ali ipak treba imati mirnu ruku i odgovarajuće vremenske uslove – sumrak, suviše oblačno ili sunčano vreme dovešće do mutnih, nejasnih ili fotografija lošeg kvaliteta.

Nađite pristojnu lokaciju za slikanje

Passat karavan ispred nekog ambara ne ostavlja naročito pozitivan utisak. Isto važi i za fotografije napravljene ispred auto perionice, pri čemu je očigledno da je auto mokar.

Ne morate da ga slikate ispred (beogradske) Arene, u parku pored nekog spomenika i slično – važno je da auto bude u centru pažnje, a ne objekti iza njega, naročito oni koji mogu da se shvate negativno.

Fotografija ispred kuće, sa garažom u pozadini, sa druge strane, može da deluje vrlo pozitivno, pošto (teoretski) dokazuje da je auto zaista parkiran u garaži.

Skrivanje tablica

Ukoliko ste odlučili da na fotografijama registarski broj bude skriven, to možete vrlo lako da uradite na kompjuteru. Nije vam potreban Photoshop – program Paint, koji može da se nađe na svakom kompjuteru, sasvim je dovoljan.

Skrivanje tablica se završava sa nekoliko poteza i klikova mišem. Zamolite nekoga da vam to uradi, ukoliko niste dovoljno vični.

U krajnjem slučaju, zalepite neki papir ili novine preko tablice, ali nemojte da stavljate kuhinjsku krpu...

Dajte realan opis automobila

Šta je realan opis? Ovo je već filozofsko pitanje. Opišite ono što će potencijalni kupac uočiti na prvi pogled kada dođe da ga vidi uživo. Napravite kompromis između pozitivnog i negativnog, u skladu sa cenom koju tražite.

Nema svrhe da krijete očigledno. Samo se dovodite u situaciju da morate da smišljate laži kada stigne kupac. Kod mnogih prodavaca vlada uverenje da ako „navučete“ kupca da dođe, da ćete uspeti nekako da ga obrlatite na licu mesta ili će on kupiti auto, kakav god bio, samo da se ne vraća praznih ruku kad je već prešao toliki put...

Kao nov, fabričko stanje, bez ogrebotine, bez ulaganja, jedinstven, najbolji u Srbiji... Opisi stanja vozila neretko prelaze granice dobrog ukusa. Ipak, ako želite da prodate auto, morate i da ga hvalite.

Prvi vlasnik

Izraz „prvi vlasnik“ znači da ste vi zaista prvi vlasnik, to jest, kupili ste ga kao potpuno novo vozilo, a ne da ste prvi i jedini vlasnik od kada je auto uvezen u Srbiju.

Imajte u vidu da ćete mnoge potencijalne kupce u startu odbiti ukoliko pokušate da im „prodate“ ovu priču.

Servisna knjižica

Ukoliko prodajete auto star desetak godina sa servisnom knjižicom u koju su upisana tri mala servisa i pritom u oglasu naglašavate postojanje servisne knjižice, jedino što možete da postignete jeste gubitak poverenja potencijalnog kupca.

Istina, teže je naći nešto stariji automobil sa originalnom servisnom knjižicom.

Korišćenje velikih slova

Generalno, na internetu se pisanje velikim slovima smatra vikanjem, što je nepristojno.

Mnogi su, međutim, uvereni da će tekst oglasa (opis oglasa) privući više potencijalnih kupaca ukoliko bude napisan velikim slovima. Ne osuđujemo nikoga – samo pokušavamo da pomognemo da vaš oglas bude što pregledniji i čitljiviji.

2024 © - Vesti online