Sreda 20.02.2019.
09:10
Tanjug

Meksički kompozitor komponovao Teslinu simfoniju

wikipedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

- Srećan sam što sam komponovao muziku inspirisanu i posvećenu Tesli. On nije samo najveći naučnik koji je ikada postojao, on je više od toga - vizionar 21 veka. Njegova zaostavština zalužuje veliku pažnju i brigu. To simfonijsko-vizuelno iskustvo uz dobro izabrane poruke moglo bi biti efikasan način za buđenje svesti ljudi, upravo sada kada nam je više nego ikad potrebna nauka da spasavamo prirodu i civilizaciju - naveo je Sančez Navaro za Tanjug. 

Meksički kompozitor i dirigent rekao je da je tokom više od tri decenije rada komponovao dela o istorijskim ličnostima među kojima je i južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar. 

- Moja dela inspirisana su istorijom, ali i prirodom, šumama, planinama i okeanima - rekao je Sančez Navaro koji je bio jedan od ucešnika skupa koji je Teslina naučna fondacija organizovala u Njujorku u hotelu Njujorker 7. januara, povodom 76. godina od smrti velikog srpskog i svetskog naučnika. 

Sančez Navaro je rekao da je o Teslinim naprednim rešenjima čuo jedne davne godine na povratku sa Kariba, gde je na Svetskom energetskom kongresu predstavio svoju "Okeansku simfoniju". 

Nakon toga, počeo sam da čitam i proučavam sve što sam mogao da nađem o tom velikom pronalazaču i kao rezultat te inspiracije nasatalo je osam dela. 

- Koncert posvećen Tesli sastoji se od osam simfonijskih dela - ''Ples munja'', ''Slobodna energija'', ''Posebna veza'', ''Novi pronalazak'', ''Teslin toranj'', ''Galaktička'' i ''Teslina simfonija'' - rekao je on. 

Dela su, kako je dodao, zahvaljući novim tehnologijama napravljena tako da publika kroz njih može da sazna i glavne činjenice o Teslinom životu i delu. 

- Zahvaljujući novim tehnologijama izvođenje muzike danas može ići uz video podlogu koja projekat čini posebnim vizuelnim iskustvom - kazao je on. 

Početkom oktobra Navarro je "Teslinu simfoniju" premijerno izveo sa Filharmonijskim orkestrom Keretaro, rekao je on i dodao da je Keretaro jedan od 32 suverena entiteta Meksika, na severu centalnog dela zemlje. 

- Simfonija je postigla veliki uspeh. Mladi su bili posebno oduševljenji. Ne samo da su razumeli, već su bili izuzetno uzbuđeni i oduševljeni delom o velikom svetskom naučniku - heroju - kazao je kompozitor. 

Sančez Navaro nastupao je do sada između ostalog sa filharmonijama Mekisiko Sitija, Jukatana, Simfonijskim orkestrom Meksika, Paragvaja... Završio je Berkli i Školu muzike na Menhetnu.

2019 © - Vesti online