Utorak 19.02.2019.
21:43 >> 21:48h
Đ. Barović - Vesti

Detalji tragične smrti kralja narodne muzike: Šabanu spasa nije bilo

Vesti
Hvala legendo: Šaban Šaulić

Ceo Balkan je u neverici posle pogibije kralja narodne muzike, Šabana Šaulića. Telegrami saučešća stižu sa svih kontinenata, a "Vesti" otkrivaju poslednje trenutke jednog od najcenjenijih i najpoznatijih pevača nekadašnje Jugoslavije.

Kako nezvanično saznajemo, tragedija se odigrala na samo 20 kilometara od hotela Ležer u kom je trebalo da prespavaju Šaban Šaulić, njegov kum Boban - Bobi Stojadinović i Mirsad Kerić, koji je vozio.

Nedugo pošto su se uključili na auto-put A2 ka Dortmundu naišli su na oznake radova na putu i sužavanje tri u dve trake. Izvor "Vesti" iz Bilefeldske bolnice priča da je upravo u tom trenutku na njih naleteo automobil, a nemačka štampa tvrdi da ga je vozio Poljak.

Lična arhiva
S poslednjeg nastupa

Kerić izgubio bitku za život

- Veoma brzo stigla je Hitna pomoć kako bi sve povređene odvezla u bolnicu. Međutim, Šauliću je srce počelo da otkazuje već u kolima. Lekari su odmah počeli sa reanimacijom, koja je nastavljena u bolnici od osam do 11 sati tog kobnog jutra. Nažalost, našoj legendi nije bilo spasa, verovatno zato što je od udara povređena trbušna aorta koja je operisana 2016. - priča izvor "Vesti".

Instagram
Mirsad Kerić i Šaban Šaulić

Muzičar Mirsad Kerić koji je i upravljao automobilom u ovoj saobraćajnoj nesreći je doživeo tešku povredu glave. Njegova porodica je sve do poslednjeg trenutka verovala da će nemački lekari uspeti da ga spasu. Nažalost, preminuo je sledećeg dana.

Šok zemljaka

Sticajem okolnosti, automobil u kome je nastradao Šaban Šaulić odvezao je naše gore list, Srbin koji je te noći bio dežuran u šlep službi.

- Naš zemljak nije imao pojma da prevozi Šabanov automobil. A kada je to saznao, usledila je još jedna bolna istina - da je Šaban preminuo. Veoma teško je podneo tu vest - kaže naš sagovornik.

Mladi pevači slušali svog idola kobne noći: Koncert za istoriju

Lična arhiva
 

Tragična smrt još jednog velikana estrade potresa dijasporu, jer su ga voleli svi, bez obzira na veru i naciju. Ispostavilo se da je nastup u Farinda klubu u severozapadnoj Nemačkoj, u Bilefeldu, za Šabana Šaulića bio poslednji.

Lična arhiva
Klub u kojem je nastupao Šaban Šaulić

Sagovornici "Vesti" koji su bili na tom koncertu ističu da se njegov nastup ni po čemu nije razlikovao od mnogo većih koje je imao u svojoj prebogatoj karijeri. To najbolje znaju njegove kolege muzičari koji su ga te noći s uživanjem slušali.

Lična arhiva
Amer Međić

Jovan Goranović, klavijaturista, i Amer Međić, 24-godišnji pevač nove generacije o kome će se tek čuti, potreseni su odlaskom kralja narodne muzike. Oni za "Vesti" kažu da su plakali kao deca kada su čuli da je nastradao.

Rodom iz Bosanskog broda, Goranović je u Nemačkoj od 1992. i poslednjih nekoliko godina bavi se isključivo muzikom. Priznaje da u prvi mah nije hteo da ode na koncert.

- Tog dana mi je bila slava, Sveti Simeon Bogoprimac, i kako i priliči imao sam brojne goste. Međutim, pozvao me je u neko doba pevač Amer Međić s kojim uglavnom i nastupam i predložio da odemo na koncert uz opasku: "Šaban je Šaban." Nasmejao sam se i pristao. Zaista uvek je bio pravi spektakl gledati ga na sceni i tako je bilo i te večeri - spektakl - priča Goranović koga u dijaspori zovu i Luis Dva, zbog ogromne sličnosti s prosavljenim pevačem koji je takođe tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Ni Međić ne može da sakrije ogromnu tugu zbog velike tragedije za estradu. Za njega se čulo pre nekoliko godina kada je učestvovao na bosanskoj verziji takmičenja Zvezde granda - zvezda mogu biti ja, i od tada u dijaspori gradi uspešnu karijeru.

Međić se s tugom u glasu priseća i da je prvu - veću muzičku nagradu osvojio na Festivalu studentsko ljeto 2012, izvodeći numeru Šaulića "Niz mahalu jedan dečak prođe".

- Obično mi pevači, posebno kada dugo izvodimo neke pesme, znamo da malo smanjimo doživljaj, da otpevamo nešto profesionalno, ali bez prave energije. Ali, Šaban je na svakom nastupu davao 100 odsto sebe i to je ono što sam od njega naučio i čemu stremim - priča Amer i uz dubok uzdah dodaje da mu je ostala uspomena, fotografija koju je načinio tokom Šabanovog nastupa.

Harmoniku učio uz majstora

- Muzika je izgubila velikog umetnika, pevača koji se rađa jednom u 100 godina - kaže Goranović i ponosno kaže da je prva pesma koju je sa sedam godina naučio da svira na harmonici bila upravo Šabana Šaulića.

Poslednja fotografija za velikana
Osmeh za zbogom

Lična arhiva
Melani Antonić Jekić i Šaban Šaulić

Mnogo je ljudi imalo želju da se fotografiše sa Šabanom Šaulićem, ali većina je bila uskraćena za takve uspomene, jer se znalo da se on retko slikao sa obožavaocima.

Zahvaljujući "vezama", to je pošlo za rukom Melani Antonić Jekić (44), koja je sa društvom otišla na koncert jednog od svojih omiljenih pevača.

Šaban je počeo nastup oko jednog časa ujutru i pevao je više od sat vremena. Bio je odlično raspoložen i tu atmosferu je preneo na sve u publici, tako da je to bio bukvalno koncert za pamćenje.

- Nešto posle tri sata ujutro spremala sam se da krenem i zamolila sam ljude iz obezbeđenja da ga zamole da se slikamo. Šaban je pristao, mada znam da nije bio baš rad tome. Ušla sam u bekstejdž i shvatila da se već obukao, čak je imao i kapu na glavi spreman da krene. Kada sam ga zamolila za zajedničku fotografiju odmah je uz osmeh pristao i rekao: "Nećemo se valjda slikati sa ovom mojom kapom." Bacio je pored i tako su nastale tri fotografije, za koje se, nažalost, ispostavilo da su za njega poslednje - priča Melani vidno potresena.

Strašno jutro

Lična arhiva
 

Melani je za smrt zvezde saznala tek oko 11 časova. Pred spavanje je fotografiju sa Šabanom postavila kao naslovnu na svom Fejsbuk profilu i zaspala. Oko 11 časova besomučno su zazvonili telefoni.

- Prijatelji su mi govorili, a ja sam sve mislila da mi pričaju da sam "umrla zbog Šabana". Tek posle nekoliko sekundi shvatila sam da mi govore da je pevačka legenda tragično nastradala. Nisam im poverovala, ali su me nažalost vesti na televiziji razuverile - priča Melani.

Pogledajte novi snimak sa Šabanovog nastupa u klubu Farinda

2024 © - Vesti online