Utorak 19.02.2019.
09:55 >> 11:19h
Vestionline

Ko je Ksia Boiu? Amputirane su mu noge, ali ga to nije sprečilo da se nađe među odabranima

EPA
Ksia Boiu

Kineski sportista, kojem su amputirane obe noge, Ksia Boiu ostvario je izvanredno dostignuće u penjanju Mt. Komolangma u maju prošle godine, četiri decenije nakon što je izgubi donje ekstremitete od smrzavanja u prethodnom pokušaju da ga osvoji, proglašen je Sportskim momentom godine na Svetskim sportskim nagradama u Monaku 2019. u Monaku.
 
Ksia je izgubio obe noge 1975. godine kao rezultat promrzlina tokom svog prvog pokušaja da dostigne najviši vrh Komolangme na svetu. Osvrnuo se i na samit 2014., 2015. i 2016. godine, ali su njegovi snovi razbijeni lavinom, zemljotresom i lošim vremenom.

Napokon je to postigao u svom petom pokušaju 14. maja 2018. godine, kada je postao prvi kineski penjač sa amputerom koji je stigao na vrh Komolangma.
 
- Postizanje samita Komolangme za mene je uvek bio san i cilj. Borio sam se za nju tokom proteklih decenija. Uprkos lošim udarcima nekoliko puta, nikad ne odustajem. Mislim da je upornost učinila moj život tako živopisnim i smislenim - rekao je za kineske medije.

On je posle dodele nagrade dodao da će njegov sledeći cilj biti "7 + 2", odnosno najviši vrhovi sedam kontinenata, plus Južni pol i Severni pol.
 
Podsetimo, Ksia senior izgubio je obe noge ispod kolena koje su morale da amputiraju nakon što je pretrpeo ozbiljne povrede u neuspeloj Everestovoj ekspediciji kad mu je bilo samo 25 godina. Godine 1975. Boiu je izgubio noge nakon što je svoju vreću za spavanje poslao bolesnom saigraču za vreme velike oluje. Oluja koja je prouzrokovala smrzotine pogodila je "zonu smrti" iznad 8.000 m (26.200 stopa) i nasukala njegov tim tri noći. Kao rezultat, morali su da mu amputiraju noge - 1996. godine amputirane su mu noge iznad kolena dok se borio protiv limfoma.
 
Uprkos povredama, nikada nije odustao. Sad, kada je imao 69 godina, postao je drugi dvostruki amputant na Everestu.
 
Ekspediciju je vodio Mingma G. Sherpa, veteran nepalskog planinarstva, koji se uspešno popeo na 14 najvećih svetskih planina u prvom pokušaju. Nepalske vlasti su prošle godine počeli da zabranjuju duple amputatore - zajedno sa slepim i solo penjačima – kako bi došli do vrha. Vlasti su saopštile da su nova pravila sigurnosna mera, ali su ih sudovi ranije ove godine odbili kao diskriminatorne.

EPA
Ksia Boiu


 
Ipak, Ksia je stigao do vrha I tako postao penjač koji ima dve amputirane noge sa Nepala. To ga čini samo drugim duplim amputerom koji je ikada stigao do vrha najviše planine na svetu. Mark Inglis iz Novog Zelanda postao je prvi kada je došao na vrh 2006. godine. Inglis je takođe izgubio udove do smrzavanja u nesreći u penjanju, nakon što je proveo dve sedmice u ledenoj pećini kako bi se sklonio od planinske oluje.

Srećnu vest da je ostvario svoj cilj objavio je njegov sin. Po nepalskom vremenu, u 8:26 ujutro, prema pismu njegovog sina Cloud Ksia na kineskoj platformi za razmenu poruka VeChat.

- Moj tata je stigao u Everest u 8:26 u Nepal !!! Ostvario je svoj 40-godišnji san !!! - napisao je Kloud Ksia.

2024 © - Vesti online