Sreda 20.02.2019.
00:11
Đ. Barović - Vesti

Dosta je bilo laži

Vesti
 

Upravo ovo za list "Danas" tvrdi Ivana Žanić, direktorka pravnog programa Fonda za humanitarno pravo:

- Činjenica o događajima u Srebrenici i Sarajevu su već utvrđene u nekoliko presuda Haškog tribunala i njih nijedna komisija ne može da promeni.

I Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra slično, tvrdeći da Srpska na ovaj način pokušava da "internacionalizuje negiranje genocida". Osude formiranja komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu stigle su i iz Kancelarije Visokog predstavnika, ali i Ambasade SAD u BiH.

Za prof. dr Milovana Milutinovića sa Nezavisnog univerziteta Banjaluka ove kritike su jasan dokaz da deo međunarodne zajednice i Bošnjaci ne odustaju da se "cementira srpska odgovornost", ali i spreči otkrivanje pune istine.
- Ta puna istina će mnogima zasmetati, a pre svega onima koji su i do sada lobirali i imali podršku SAD i Velike Britanije da se u Srebrenici dogodio genocid - ocenjuje za "Vesti" profesor Milutinović.

Smatra da odluka o formiranju međunarodne ekspertske komisije nije "revizija".
- To je odgovoran čin institucije vlasti da se dođe do istine. Treba se prisetiti da je pre 10 godina formirana i komisija za ispitivanje stradanja Srba u Sarajevu, ali zbog blokade bošnjačke strane nikad nije počela sa radom. U Srebrenici se 1995. dogodio zločin nad muslimanskim snagama, ali to se ni na koji način ne može smatrati genocidom - tvrdi Milutinović i podseća da je Vlada RS poništila izveštaj iz 2004, upravo zato što je sačinjen pod pritiscima i pretnjama tadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Pedija Ešdauna.

Na konstataciju kritičara da je apsurdno "istraživati" događaje iz jula 1995, kada se time detaljno bavio Haški tribunal, ovaj profesor tvrdi da je reč o manipulaciji činjenicama.
- U Tribunalu ništa nije dokazano, jer su mnoga dokumenta o stvarnim stradanjima sklonjena van sudskog procesa, a mnogi svedoci su govorili neistine. Izvesno je da se SAD, Britaniji i još nekim državama žuri da potvrde srpsku odgovornost kako bi na taj način izbegle svoju odgovornost za pomoć i učešće u Hrvatskoj na etničkom čišćenju 250.000 Srba i ubijanju gotovo 10.000 civila nekoliko nedelja nakon pada Srebrenice. Uostalom, više muslimanskih zvaničnika tog doba je otvoreno govorilo da je Srebrenica dogovorena između Alije Izetbegovića i Bila Klintona kako bi NATO imao razlog da uđe u rat protiv Srba u Hrvatskoj i BiH. Kakav je to paradoks da se ne sudi NATO i njenim članicama na čelu sa SAD za stravično kaubojsko višenedeljno nezakonito bombardovanje Srpske i Srbije - zaključuje Milovan Milutinović.

Eksperti iz 12 zemalja

U obe međunarodne komisije, i za događaje u Srebrenici i u Sarajevu naći će se eksperti iz 12 zemalja. Uz izraelskog profesora Gideona Grajfa su i Adenrelo Šinaba iz Nigerije, profesor Juki Oso iz Japana, Rojer Bajat iz Australije, Zeng Ji iz Kine, te stručnjak za medije Đuzepe Zakarija iz Italije, pravnik Markus Golbarh iz Nemačke, te profesor Larens Almafrens iz SAD i redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šefica Forenzičke laboratorije Marija Đurić. Članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. Rafaela Izraelija kao predsedavajućeg između ostalih su i profesor Volter Manušek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, kao i pukovnici Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario iz Francuske.

Kojić: Histerične reakcije

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić izjavio je da nije iznenađen reakcijama iz Federacije BiH:
- Nije mi jasno zbog čega tolika histerija stiže iz FBiH. Pretpostavljam da je razlog pretpostavka da će i ova komisija raditi kao i ona iz 2004, koja je bila pod snažnim pritiskom OHR. Očigledno je da u Sarajevu znaju kako se prave jedostrani izveštaji, ali to neće biti ovaj put.

2024 © - Vesti online