Ponedeljak 18.02.2019.
18:33
rs.n1info.com

Janjić: Sve vodi ka oružanom sukobu na Kosovu

EPA/Đorđe Savić
Austrijski pripadnik Kfora u Kosovskoj Mitrovici (Foto: Arhiva)

"Vučić i Tači dele zajedničku političku sudbinu"

Janjić je ocenio da se dijalog Beograda i Prištine nalazi u pat poziciji, a pat pozicija u šahu znači da više ne možete da odigrate nijedan potez i da morate da igrate nešto novo, "što bi Amerikanci rekli, nešto kreativno".

- Srbi bi rekli dajte nam nešto teritorije da dignemo ruke od Kosova, a kosovska strana odgovara maksimalističkim ciljevima. Od ubistva Olivera Ivanovića imamo sve signale da se radi o jednoj ozbiljnoj političkoj destabilizaciji Kosova, Srbije i Zapadnog Balkana. I to poprima elemente pripreme za tihe oružane sukobe - upozorio je on.

Janjić je istakao da velike sile nikada ne igraju plan A, već da uvek imaju spreman i plan B.

- Američka politika je politika konflikt menadžmenta - ponudiću vam da dođete u Belu kuću i rešite to mirno. Ako to ne uspe, realizovaću svoje ciljeve. A šta je američki cilj na Balkanu? Da smanje troškove, smanje vojno prisustvo, da ga prenesu na NATO, na Evropljane, a to znači da im treba povezivanje vojno-bezbednosno dela koji će nesporno činiti NATO: Crna Gora - Kosovo - Makedonija - navodi Janjić.

Osvrćući se na panel o Kosovu na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, na kojem su učestvovali Vučić i Tači, Janjić se saglasio da je ta diskusija izbacila na površinu koliko smo zapravo daleko od bilo kakvog dogovora, ali je dodao i da dvojica predsednika ozbiljno razgovaraju kada se vide u četiri oka i da zajednički dele političku sudbinu.

2024 © - Vesti online