Ponedeljak 18.02.2019.
16:50
b92.net, Vestionline

"Njujork tajms": Burno neslaganje, pukotine idu na ruku Rusiji i Kini

EPA/Jim Lo Scalzo
Predsednik SAD Donald Tramp

Oni upozoravaju da bi pukotine u transatlantskim vezama mogle da iskoriste Rusija i Kina, piše "Njujork tajms".

Evropski lideri dugo su brinuli da bi izjave predsednika SAD Donalda Trampa i njegove poruke na Tviteru mogle da naškode transatlantskom savezu koji postoji sedam decenija. Kako navodi list, nadali su se da će taj savez izdržati pritisak. 

Visoki nemački zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, na to je slegnuo ramenima i rekao: "Niko više ne veruje da je Trampu stalo do stavova ili interesa saveznika". 

Neposredna opasnost je, kako su upozorili diplomate i obaveštajni zvaničnici, to što postoji rizik da će te "transatlantske pukotine" sada da iskoriste Rusija i Kina. 

Čak i uobučajeno sumoran ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov sa zadovoljstvom je primetio da evroatlantske veze postaju "napete". "Vidimo da se stvaraju nove pukotine i da se produbljuju stare", rekao je Lavrov. 

Dugogodišnji analitičar nemačko-američkih odnosa Karl Kajzer rekao je da posle dve godine mandata predsednika Trampa većina Francuza i Nemaca veruje Rusiji i Kini više nego SAD. 

Da bi pokazali solidarnost sa Evropom, više od 50 američkih kongresmena, republikanaca i demokrata, prisustvovalo je Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. 

O opasnostima unilateralnih akcija transatlantskih partnera u Minhenu govorila je nemačka kancelarka Angela Merkel, za koju "Njujork tajms" navodi da je održala neobično strastven govor. Ona je između ostalog kritikovala američko povlačenje iz Sirije koje, kako je ocenila, samo može da ide na ruku Rusiji i Iranu.

Potpredsednik SAD Majk Pens, koji je govorio posle Merkelove u Minhenu, naišao je na mrtvu tišinu kada je pokušao da izvrši pritisak na saveznike da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Pens je u govoru pohvalio Trampa i ono što je nazvao obnovom američkog liderstva na Zapadu. Evropljani, međutim, nisu bili ubeđeni, navodi "Njujork tajms".

2024 © - Vesti online