Ponedeljak 18.02.2019.
19:10
Z. Vicelarević - Vesti

Konzulat, kuća svih u dijaspori

Z. Vicelarervić
Brojne zvanice: Prijem u konzulatu

Radovanović je pozdravio predstavnike Srpske pravoslavne crkve, predstavnike CSSH i predstavnike svih srpskih klubova koji su aktivni na ovom konzularnom području. Pozdravio je istaknute pojedince, podsetio i na one koji više nisu sa nama, a koji su ostavili dubok trag u razvoju srpske zajednice.

Zahvalio je svojim saradnicima koji obavljaju redovne konzularne poslove, a veoma su aktivni i u drugim manifestacijama koje se održavaju u Frankfurtu i okolnim gradovima.

- Veliku zahvalnost izražavam Ministarstvu prosvete Srbije i nastavnicima koji rade u Dopunskoj nastavi na srpskom jeziku. A treba da se zna da imamo dobru saradnju sa nemačkim ministarstvom za obrazovanje. Nadam se da će nas uskoro posetiti ministar prosvete Mladen Šarčević i potpisati sporazum sa pokrajinom Hesen o regulisanju dopunske nastave - naveo je Radovanović.

Konzul je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što su se predstavnici dijaspore okupili u ovolikom broju i iskoristio priliku da rekapitulira sve ono što je konzulat uradio zajedno sa srpskom zajednicom u prethodnom periodu.

- Ovo je prilika i da najavim brojne manifestacije koje su u planu za ovu godinu u gradu Frankfurtu i pokrajini Hesen. Između ostalog, to je obeležavanje desetogodišnjice Centralnog saveza Srba u Hesenu (CSSH), 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 50 godina od potpisivanja ugovora između SFRJ i Savezne republike Nemačke o ekonomskim migracijama i izložbu u Carskoj sali u Gradskoj kući u Frankfurtu.

Među zvanicama je bio i Dragoslav Stepanović, naš proslavljeni internacionalac, svojevremeno trener Ajntrahta iz Frankfurta u danima kada je ovaj klub imao najviše uspeha:

- Iako smo daleko od Srbije, mesta gde se to slavi mnogo jače, važno je da se radujemo, slavimo i ne zaboravimo dan kada je na Sretenje usvojen prvi srpski ustav. Lepo je videti ove naše uspešne ljude koji se sastaju i ostvaraju kontakte i dalje napreduju i na najbolji način predstavljaju Srbiju u svetu - kaže Stepanović i dodaje da je veoma zadovoljan uspesima "njegovog" Ajntrahta, a posebno što su za to najzaslužnija trojica naših mladih fudbalera Jović, Gaćinović i Kostić.

Manastirsko vino

Na prijemu su služeni domaći proizvodi, vino tamjanika iz manastira Bukovo kod Negotina i domaća rakija jelički dukat iz Čačka, koja je mnogo puta do sada bila odlikovana najvećim priznanjima. Za bife su se potrudili poznati restorani iz Frankfurta, Balkan gril, Šemsudina Ljajića i Vi cu hauze Petra Škare.

Šampion harmonike

Prijem u konzulatu muzički je uobličio Milorad Marinković, trostruki svetski šampion i dvanaestostruki pobednik evropskog takmičenja u sviranju klasične harmonike.
- Uvek mi je bila čast da se odazovem našoj zajednici kad god je to bilo potrebno. Živeo sam u Parizu, kasnije u Frankfurtu i sada u Vizbadenu i rado sam bio spreman da pomognem srpskoj dijaspori - kaže za "Vesti" Marinković koji u Vizbadenu ima privatnu muzičku akademiju koja je najveća u Nemačkoj i trenutno ima 520 učenika.

2024 © - Vesti online