Ponedeljak 18.02.2019.
11:26
J. Gajeskov - Vesti

Uželeh se majko Beograda

J. Gajeskov
Ploču pretočio na CD: Dušan Rsovac

Grupu su sačinjavali duet Slavko Rosić - Dušan Rsovac i solo pevač Bogdan Panić, kao i članovi narodnog orkestra pod upravom Aleksandra Bratkovića.

Na ploči su se našle, u ono vreme, veoma popularne narodne pesme, kao što su: "Uželeh se majko Beograda", "Pokraj puta", "Moj čardače", "Sunčev zračak", "Zlatan prsten" i druge, kao i Beogradsko i Obrenovačko kolo.

Ploča je snimljena pomenute godine u studiju za izradu gramofonskih ploča, koji se nalazio u Džordž Stritu, u Sidneju.

Slušajući danas dotične numere, snimljene u tadašnjim uslovima i tehnikom od pre više od pola veka, slobodno možemo reći da se radi o kvalitetnoj ploči, dostojnoj profesionalnih umetnika.

Lična arhiva
 

Snimanje ploče svesrdno je pomogao Risto Jadrovski, poreklom Makedonac, vlasnik nekadašnje Putničke agencije "Adrija" iz Sidneja, koji je krajem pedesetih godina prošlog veka boravio sa Rsovcem i Rosićem u istom izbegličkom logoru u Grčkoj. On je do polaska za Australiju svakodnevno slušao Dušanovo i Slavkovo pevanje, a kad su se posle nekoliko godina ponovo sreli u Sidneju, nije mu bilo teško da ih nagovori da snime gramofonsku ploču.

Zahvaljujući zalaganju i angažovanju Dušana Rsovca, sve pesme i kola sa prvog srpskog "nosača zvuka", kako se to danas moderno kaže, pretočene su 2005. godine u CD i time sačuvane za buduća srpska pokolenja na Petom kontinentu.

Lična arhiva
Nastup umetnika amatera Srpske Narodne Odbrane na TV kanalu 7 sa srpskim božićnim običajima januara 1964. godine

Božićno gostovanje na TV kanalu 7

Posebno treba istaći da su Dušan Rsovac i Slavko Rosić godinama bili perjanice kulturnih aktivnosti pri Srpskoj Narodnoj Odbrani u sidnejskom kvartu Kenli Vejl, a jedan od najvećih uspeha umetnika amatera ove naše nacionalne organizacije, bio je nastup u direktnom prenosu TV kanala 7, sa srpskim božićnim običajima 7. januara 1964. godine.

2024 © - Vesti online