Nedelja 17.02.2019.
20:37
Srna

Pariz: Makron nije nudio Velikoj Britaniji ustupke po pitanju "bekstopa"

EPA/MICHEL EULER / POOL
Emanuel Makron (Foto: Arhiva)

"Ovi izveštaji su neosnovani. Stav Francuske je isti kao i EU, a to je da se o sporazumu o povlačenju ne može pregovarati", rekao je neimenovani zvaničnik iz Makronove kancelarije.

Britanski dnevnik "Tajms" piše da su Francuska i druge članice EU spremne da daju garancije za "bekstop" i da je Makron ublažio svoj stav "kako bi pomogao da bude usvojen sporazum o povlačenju Britanije iz EU".

Britanski premijer Tereza Mej traži izmene dela sporazuma sa Briselom, koji je najviše sporan, a reč je o dogovor u vezi sa "bekstopom" prema kojem bi Severna Irska, za razliku od drugih delova Velike Britanije, nastavila da poštuje određena pravila EU.

Mejova planira da razgovara sa liderima svih članica EU i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom kako bi uspela u nameri da dobije izmene sporazuma o povlačenju iz bloka.

Brojni poslanici britanskog parlamenta, posebno iz vladajuće Konzervativne partije, strahuju da bi "bekstop" nakon Bregzita mogao da blokira London u trajnoj carinskoj uniji sa EU.

Poslanici nisu podržali dogovor o Bregzitu postignut između britanskog premijera Tereze Mej i EU zbog čega su sve veće šanse da će London iz članstva evropskog bloka 29. marta izaći bez uređenog prelaznog sporazuma, što bi moglo da omete trgovinske i druge veze.

2024 © - Vesti online