Nedelja 17.02.2019.
20:15
O. Đoković - Vesti

Dan državnosti Srbije u Parizu: Veče za ponos

M. Milanović i O. Đoković
Primali čestitke: Ambasadorka Marić, Danijela Čubrilo, pukovnik Nikolić

Među gostima su, takođe, bili i Žan Kristof Bison, zamenik urednika "Figaroa", Patrik Beson, pisac i novinar, glumac Žan-Mark Bar, unuk francuskog generala Tranijea Pjer Tranije, pukovnik Žak Ogar, direktor aerodroma Nikola Notber, poslanice u Skupštini Francuske srpskog porekla Ljiljana Tangi i Živka Pak, koja je ujedno i predsednica Grupe francusko-srpskog prijateljstva, zatim admiral Anri Lakaj, kao i ambasadori Hrvatske, Albanije, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Turske i Grčke.

Srbiju su pozdravili i predstavnici raznih kompanija, univerzitetski profesor harizmatični i izgledom neobični prof. dr Igor Bogdanov, a maticu su predstavljali i uspešni slikari Milan - Cile Marinković, Marko Stupar, Radovan Kragulj, Jarmila Vešović, Ljilja Dier Pavlović, Jelena Gvozdenović, Dragana Pajović, velika grupa muzičke omladine, nastavnici u dopunskoj školi, kao i plejada viđenih i cenjenih dijasporaca. U dugom redu čekalo se na pozdrav domaćina, ambasadorke Nataše Marić, otpravnika poslova u Unesku Danijele Čubrilo, pukovnika Miroslava Nikolića, izaslanika odbrane, i pukovnikove supruge.

Srpska dijaspora je i ovaj put delovala kao najlepši buket, a pripada joj i mnoštvo pohvala za promotersku ulogu matice i tkanje brojnih poznanstava. U garderobi, uz obavezan osmeh, bez predaha su radile Suzana, Aleksandra, Marina i Biljana, vrhunsku trpezu i posluženje organizovali su naše restorandžije Slaviša i Milenče, a "stručni" konobari bili su Željko, Miloš, Marijana, Draga, Vesna, Sneža, Kristina, Miško, Dejan, Nenad, Milivoje, Katarina, Maja i Isidora.

Prvi put tokom proslave Dana državnosti održana je i pozdravna beseda koju su pevanjem himni "Bože pravde" i "Marseljeze" načele Sofija Petrović (sopran, operska pevačica) i Sanja Radinović (klavir), posle čega je ambasadorka Marić slikovito prikazala i sećanje na istorijski i prijateljski francusko-srpski put.

- Zahvaljujem se svim Francuzima, novinarima, profesorima, vojnicima, umetnicima, humanitarcima, političarima, mojim kolegama diplomatama, svima koji su radili na promocije moje Srbije i koji to nastavljaju. Neki su prisutni ovde, sve ih toplo pozdravljam - rekla je ambasadorka Nataša Marić.

I govor Živke Pak je bio u duhu prijateljstva, ali i najave dolaska predsednika Makrona u Srbiju, da bi finiš ove iskrene dobrodošlice bio obojen uzvikom:
- Živela Srbija! Živela Francuska!

M. Marković i O. Đoković
"Bože pravde" i "Marseljeza": Anja i Sofija

Blistali od zadovoljstva

Milan - Cile Marinković i supruga Beba, čija se ćerka Danica udala za Filipa Karađorđevića, sa svih strana su primali čestitke povodom rođenja unuka Stefana. Cile i Beba su blistali od zadovoljstva i najavili odlazak u London na proslavu unukovog prvog rođendana.

Šarmantna zubarka

Prilikom upoznavanja stomatologa Bratislave Banović, pijanistkinje Fransoa Bife i njenog supruga Đorđa Arsenijevića, poete i direktora KC Koreje, ljupkoj zubarki Bratislavi Đorđe je šeretski rekao:

- Veoma ste simpatični, ali voleo bih da se viđamo što manje.

Svet na tlu Srbije: Predsatvnici Australije, SAD, Kanade, Južne Afrike, Holandije, Tajlanda i Islanda

Najslađi gosti

Najmlađi gosti na prijemu bili su Matej (8) i njegova sestra Sara Škrelić (7). Matej se ovako predstavio:

- Idem u srpsku školu i dobar sam đak. Ovde je mnogo ljudi, ali nije dobro što nema dece, nema ni moje najbolje prijateljice Save Stanisavac. Kad odrastem biću veterinar.

Njegova sestrica je dodala:

- I ja učim srpski, biću učiteljica.

 

2024 © - Vesti online