Nedelja 17.02.2019.
18:15
Z. Mirković - Vesti

Dan državnosti Srbije proslavljen u Beču

Ž. Tomić
U prestižnoj Sofiensele su se okupile brojne zvanice

Pozivu na prijem, u prestižnu salu Sofiensele, odazvalo se više od 100 ambasadora, među kojima su bili i najviši diplomatski predstavnici velikih svetskih sila, šefovi misija, kao i vojnog kora, kao i predstavnici austrijske države i srpske dijaspore.

Među gostima su bili, između ostalih, šef poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus, kao i kandidat FPO na predstojećim izborima za Evropski parlament i savetnik austrijskog vicekancelara Konstantin Dobrilović.

- Slavimo Sretenje, Dan državnosti Srbije, danas je dan kada slavimo Srbiju i odajemo počast našim precima. Slavimo slobodu i mir za koji se borimo, slavimo srpsku državu. Sloboda, koja je osvajana od 1804, srpski ustav iz 1835, potvrđuju našu privrženost miru i demokratiji - naglasio je u svom obraćanju na srpskom i nemačkom ambasador Rodić.

O odnosima Srbije i Austrije, u prethodnoj godini, prikazan je film sa snimcima brojnih uzajamnih poseta najviših predstavnika dve zemlje. Prijemu je prisustvovao i veliki broj predstavnika srpske dijaspore, među kojima je bila i Irena Marković.

- Ovo je prilika da sa našom državom obeležimo naš praznik. Vidim da su došle brojne diplomate, ali i predstavnici poslovnog sveta. Srela sam čak i brojne poslovne partnere, Austrijance, za koje nisam ni očekivala da ću ih videti na ovom događaju - istakla je Markovićeva.

Ona je ukazala da je prijem bio i prilika za srpsku dijasporu u Beču da upozna novog ambasadora Srbije.

Ž. Tomić
Natalija Jegdić, direktor Mtel Austrija, sa ambasadorom i njegovom suprugom

Predstavljen Novi Sad

Prijemu je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je sa saradnicima predstavio glavni grad pokrajine Vojvodina kao omladinsku prestonicu Evrope.

Ž. Tomić
Jelena Borovčanin

Slike od stakla

Priliku da na prijemu predstavi svoja dela od stakla dobila je umetnica Jelena Borovčanin, koja je rodom iz Kruševca, a stvara u Beogradu.

- Zahvalna sam ambasadoru što sam mogla da predstavim osam slika. Ono što radim je nova tehnika - slike od sitnih komadića stakla koji se ređaju pincetom - objasnila je ona.

Najviše pažnje izazvala je reprodukcija Klimta na njen način od stakla i austrijskih novčića iz 1800. godine.

- Dobila sam na prijemu ponudu da slike ostanu u Beču i mogućnost da ovde organizujem izložbu - kazala je za "Vesti" Borovčaninova.

 

2019 © - Vesti online