Nedelja 17.02.2019.
09:21
Tanjug, Vestionline

Recept Istočne Slavonije: Plenković predlaže Kijevu rešenje za Donbas

Tanjug
Andrej Plenković

Slične izjave iz Zagreba u prošlosti izazvale oštre reakcije Moskve, koja smatra da "paralelne strukture domaće proizvodnje" idu na ruku kijevskoj "ratnoj kampanji", umesto poziva na obnov dijaloga sa Moskvom kroz proces iz Minska, navodi Hina.

Plenković je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da se iskustvo Ukrajine i Gruzije može uporediti sa Hrvatskom "čiji su delovi teritorije bili okupirani od 1990. do 1998".

- Imali smo dva rešenja: vojno i diplomatsko... Rešenje koje se oslanja na pritisak i diplomatiju rezultiralo je reintegracijom naše teritorije - rekao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da bi taj model mogao da se primeni na Ukrajinu i Gruziju koje bi, kako je rekao, bolje prošle da su bile članice EU-a i NATO-a.

- Ukrajina i Gruzija nisu ni u EU ni u NATO i to komplikuje situaciju. Da su bile, situacija bi bila mnogo drugačija - smatra Plenković.

Ukrajinsko ministarstvo za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe nedavno je objavilo da hrvatski model razmatra radi reintegracije Donbasa na istoku zemlje koji od 2014. kontrolišu proruski pobunjenici koje podržava Moskva.

2024 © - Vesti online