Nedelja 17.02.2019.
08:12
Tanjug, Vestionline

Bled: Zapad još nije shvatio da Srbi neće ultimatume

EPA/Benoit Tessier / Pool
Emanuel Makron

- Biće to prvi dolazak jednog francuskog predsednika još od Žaka Širaka 2001. Prošlo je 18 dugih godina. Njen cilj je da doprinese normalizaciji odnosa između Francuske i Srbije - rekao je Bled za današnje "Večernje novosti".

To će, dodaje, za logičnu pozitivnu posledicu imati dalji razvoj saradnje koja se, imajući u vidu istorijske veze, podrazumeva. 

- Otkako je preuzeo funkciju, Emanuel Makron ima želju da dinamizira spoljnu politiku Francuske, u opštem smislu, a s tim u vezi, odnosi sa Srbijom su od velikog značaja, jer je ona nezaobilazan partner na Balkanu - kaže francuski profesor sa Sorbone. 

Čini se, dodaje, da je na određen način u odnosima sa Srbijom čak staro prijateljstvo u Francuskoj ponovo osvojilo teren. 

- Među običnim svetom postoji privrženost što je osnažila i stogodišnjica zajedničke pobede u Prvom svetskom ratu i izuzetnih francusko-srpskih odnosa iz tog perioda - navodi on.

Bled je, inače, kako sam kaže iz solidarnosti sa srpskim narodom bio u Beogradu tokom bombardovanja Srbije pre 20 godina.

Na pitanje da li su pregovori u Rambujeu i Kleberu bili uvod u bombardovanje Bled kaže da su oni bili zasnovani na nepoznavanju istorije jer "nas istorija uči da Srbi ne pristaju na ultimatume. Videlo se to i 1914. i 1941. a onda eto i 1999. godine".

U međuvremenu, 20 godina posle bombardovanja, došlo je do ublažavanja stava koji je u ono vreme vladao u Francuskoj. 

- Stvari su se dešavale tiho, bez naglih promena. Ovaj fenomen se događao, čini mi se brže nego što smo očekivali, što je siguran sam, zasnovano i na činjenici da nas je kroz istoriju vezivalo savezništvo. Postoji pozitivan pomak, uvek naravno može bolje, ali smo na dobrom putu - zaključio je francuski istoričar.

2024 © - Vesti online