Subota 16.02.2019.
17:00
Vestionline, b92.net

"Priština priča, ali ne radi to što priča"

Tanjug
Aleksandar Vučić

Vučić je podsetio da je prošlo 2.026 dana od potisivanja Briselskog sporazuma a da ZSO nije formirana i 102 dana od uvođenja necivilizovanih taksi na srpsku robu.

Vučić učestvuje na panelu "Bezbednost u JI Evropi: dva koraka napred, jedna korak nazad" na kojem govore i komesar EU Johanes Han i kosovski predsednik Hašim Tači, dok je moderator predsedavajući Minhenske konferencije Volfgang Išinger. 

Na molbu Išingera da kaže šta to sprečava Beograd i Prištinu da mogu da slave uspeh 2019. godine, poput Severne Makedonije i Grčke, Vučić je rekao da misli da je pitanje Kosova, odnosa Beograda i Prištine, mnogo komplikovanije i teže od pitanja Severne Makedonije i Grčke. 

- Razni su pisali o odnosima Beograda i Prištine, priča se o ljudima, sudbinama, o teritorijama, ali nije lako obuhvatiti sva ta pitanja...Ali, jedna stvar je svima nama bitna - nema rata, to je najvažnije za sve nas. Stabilnost i mir je nešto što smo postigli, to nije nešto što se ne sme olako uzeti. Stalno se plašim mogućnosti da neko odmrzne taj tzv zamrznuti konflikt u procesu dijaloga koji je u pat poziciji - rekao je on. 

Srbija daje sve od sebe da se postigne kompromisno rešenje, stvarno to činimo, poručio je on. 

Vučić navodi da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, te da nije povukla nijedan unilateralni potez koji bi mogao da izazove probleme i koji bi prozurokovao nestabilnost. 

- Zašto smo sad u pat poziciji? Danas je 2.026 dana od usvajanja Briselskog sporazuma, on ima 15 tačaka, od 7 -15 su bile obaveze Srbije, 100 odsto toga smo toga ispunili - učestvovali na lokalnim izborima, dobili su pozivni broj, rešili smo pitanje pravosuđa, policije. Oni su imali samo jednu - ZSO i danas je 2.026 dana da nisu ispunili ništa - rekao je on. 

Nisu uspeli sa uključivanjem u Unesko i Interpol, pa su onda su nametnuli necivilizovane takse protiv Srbije iako su usvojili sva pravila Cefta. 

- Sada je 102 dana od nametanja tih taksi, uprkos međuanrodnom pritisku, EU, Rusije, Kine, SAD - oni nisu rešili to pitanje, vrlo su tvrdoglavi i uvek kažu - uradićemo to kad priznaju nezavisnost Kosova - naveo je on. 

Šta se desilo, zapitao je - Srbija nije reagovala, nismo nametali recipročne mere, ali se suočavamo sa novom paltformom koju je usvojila tzv. kosovska vlada, platformu koja je protiv dijaloga. 

Taj dokument, navodi, precizira da Kosovo treba da čuva teritorijalni integritet koji je nepovrediv, neotuđiv i nerazdvojiv i istovremeno Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i štaviše da se saglasi sa formiranjem tribunala za Srbe. 

"Sledi moje pitanje - kad kažu da smo bliži sporazumu, ja onda kažem - Priština priča, ali ne radi ono što priča. Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kad samo čekaju naš potpis, ako će da dobiju sve, a mi da izgubimo sve. Da li mislite da će tako da se desi? Pa, neće", poručioje Vučić. 

Srbija je posvećena, vrlo ozbiljna i odgovorna - kada kažemo da ćemo nešto da uradimo , to i uradimo. 

Podsetio je na svoju poslednju posetu Kosovu i Metohiji i rekao da su mu to bila najteža dva dana u životu, jer su mu tamo žvizdali i skoro ga napali, ali i da je imao hrabrosti da svom narodu kaže da je mir postao najvažnije pitanje za Sbriju. 

Ponovio je da je Srbija ekonomski stabilna, sa stopom privrednog rasta od 4,4 odsto, uz smanjen javni dug, manju nezaposlenost... i istakao da je ono što sve to može da ugrozi, upravo odnos sa Prištinom. 

"Učinićemo sve što je do nas da se postigne kompromisno rešenje, koje neće biti jednostrana kapitulacija Srbije - naglasio je predsednik Vučić. 

On je poručio da, ako Priština želi da nastavi dijalog, Beograd stoji na raspolaganju, ne samo EU, već i Albancima i Srbima, jer je najvažnije pitanje - način na koji ćemo razviti odnose Srba i Albanija. 

To je, kaže, ono što je ponovio Tačiju 100 puta - da je Beograd spreman da nastavi dijalog i da čeka Prištinu. 

- Čuo sam obećanje na desetine puta do sada da će povući takse. To se nije desilo. Nisam optimista, ali ukoliko radimo svi zajedno, marljivo i ozbiljno, ne odbacujem mogućnost da ćemo doći do kompromisa. Međuti, danas se nalazimo veoma daleko - rekao je Vučić.

2023 © - Vesti online