Petak 15.02.2019.
16:18
b92.net, Vestionline

"Kada su mogle Makedonija i Grčka, sigurno mogu i Beograd i Priština"

Arhiva
 

To je izjavio crnogorski ministar odbrane Petar Bošković za makedonsku televiziju TV21.

Bošković je izrazio nadu da će se proces pregovora između Beograda i Prištine nastaviti uz podršku pre svega Evropske unije i SAD, te da će "radikalne struje u regionu biti istisnute". 

- Učlanjenje država Balkana u NATO pozitivno će uticati na rešavanje kosovsko-srpskog problema, jer se sužava prostor radikalnim elementima koji bi da izazivaju nestabilnost u regionu - istakao je Bošković. 

On je izrazio nadu da će se taj proces nastaviti, jer su time, kako je rekao, poraženi svi velikodržavni projekti. 

- Makedonija i Crna Gora, kao dve male države na Zapadnom Balkanu, koji je bio toliko turbulentan kroz vekove, a ne samo tokom poslednje dve decenije, ulaskom u NATO rešavaju mnoga pitanja. Poraženi su svi velikodržavni projekti koji su uključivali Makedoniju ili Crnu Goru kao svoj integralni deo. Samim tim, smatramo da se sužava prostor radikalnim elementima da izazivaju nestabilnost za ratove na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno Zapadnog Balkana - smatra Bošković. 

On je kazao da je pristupanje Republike Severne Makedonije u NATO "veoma dobra vest" za ceo region, ukazujući da će od toga država imati i značajne ekonomske koristi, kao što već ima i Crna Gora. 

- Imali smo porast stranih, direktnih investicija iz zemalja članica NATO za preko 250 odsto. Turistički priliv je takođe značajno povećan u periodu nakon učlanjenja u NATO - istakao je on. 

Bošković je ukazao da je sami ulazak u NATO tek početak procesa. 

- Tek nakon pristupanja počinje intenzivan proces modernizacije, pre svega oružanih snaga, kompletnog sektora bezbednosti, a samim tim i pune interoperabilnosti makedonskih oružanih snaga sa NATO - zaključio je crnogorski ministar odbrane, dodajući da je Crna Gora spremna da podeli svoja iskustva i pomogne ostalima da uđu u NATO.

2024 © - Vesti online