Petak 15.02.2019.
16:35
b92.net, Vestionline

"Obese nas, ukradu nam novac i onda kažu 'evo vam mrvice'"

EPA-EFE
Nikolas Maduro

To je rekao predsednik Venecuele Nikolas Maduro za AP.

Kako navodi agencija, on je na trenutke bio vrlo oštar, a na trenutke vrlo miroljubiv prema američkoj administraciji. 

Smatra da su američke sankcije prema naftnoj industriji Venecuele glavni uzrok sve težeg stanja i hiperinflacije u toj državi, koja je prema procenama ekonomista prevazišla milion odsto. 

- Zaražena ruka Donalda Trampa šteti Venecueli - rekao je Maduro u intervjuu za AP. 

Maduro se takođe pozvao na podršku Kine i naročito Rusije, koja već godinama investira u naftnu industriju u Venecueli, a dobavlja joj i oružje. 

Stanovišta koja su zauzeli Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin rizikuju da pretvore trenutnu krizu u Venecueli u visokorizičnu geopolitičku borbu dveju zemalja, koja, kako kaže Maduro, podseća na neke od najopasnijih situacija u Hladnom ratu. 

Uprkos sve većem domaćem i stranom pritisku, Maduro kaže da se neće odreći vlasti kako bi rešio političku krizu. 

Ponovio je da ne želi da prihvata humanitarnu pomoć, nazvavši američke donacije "mrvicama" u poređenju sa onim što su SAD uradile zamrznuvši račune na kojima se nalazi više milijardi dolara državnog novca. 

- Obese nas, ukradu nam novac i onda kažu 'Evo vam ove mrvice' i naprave globalnu predstavu od toga - rekao je Maduro za AP. 

Agencija podseća da Madurova izjava dolazi samo nekoliko časova nakon što je britanski milijarder Ričard Branson najavio da će održati humanitarni koncert u pograničnom kolumbijskom gradu Kukuti, u nadi da će prikupiti 100 miliona dolara za humanitarnu pomoć narodu Venecuele. 

- Sa dostojanstvom kažemo 'ne' globalnoj predstavi. Ko god želi da pomogne Venecueli je dobrodošao, ali imamo i više nego dovoljno kapaciteta da platimo sve što nam je potrebno - kaže Maduro. 

Nakon što je Maduro otkrio da se ministar spoljnih poslova te zemlje tajno sastajao sa američkim zvaničnicima u Njujorku, pozvao je specijalog izaslanika SAD Eliota Ejbramsa u posetu Venecueli, prenosi AP. 

Prema rečima neimenovanog venecuelanskog zvaničnika, rekao je da se poslednji od dva sastanka ministra spoljnih poslova Venecuele sa američkim zvaničnicima dogodio 11. februara - četiti dana nakon što je Ejbrams izjavio da je "vreme za dijalog s Madurom davno prošlo". 

Maduro je u intervjuu za agenciju AP oštro kritikovao "svađalački" stav Donalda Trampa prema Venecueli, ali je izrazio nadu da će se uskoro sastati s njim kako bi rešili krizu koja je nastala pošto se lider opozicije Huan Gaido proglasio za privremenog predsednika. 

Ministar spoljnih poslova je Ejbramsu poručio u Njujorku, kako kaže Maduro, da u Venecuelu dođe "privatno, javno ili tajno". 

- Ako hoće sastanak, samo neka mi kaže kad, gde i kako i biću tamo - rekao je Maduro. 

SAD za sada nisu komentarisale Madurove izjave. 

Venecuela, kako navodi AP, sve dublje tone u "politički haos" uzrokovan američkim zahtevom da Maduro odstupi sa vlasti. 

SAD i njihove saveznice smatraju da je Gaido legitimni predsednik Venecuele, a da je Maduro osvojio drugi mandat izbornim krađom.

2024 © - Vesti online