Petak 15.02.2019.
10:58
novosti.rs

Italija: Peticija za povlačenje priznanje Kosova

commons.wikimedia.org/Gobbler
Donji dom italijanskog parlamenta u Rimu

Pokretač peticije italijanska spisateljica Marilina Veka izjavila je za "Večernje novosti" da se ideji priključila grupa italijanskih intelektualaca među kojima su istoričar Stefan Piloto, počasni konzul Srbije u Venetu Loreta Bađo, profesor univerziteta Leanardo Kjareli, arhitekta i pisac Alesandro di Meo, bloger Federiko Roberti.

Veka, koja je od 2000. godine na Kosmetu boravila čak 50 puta, izrazila je nadu da će 630 poslanika Donjeg doma italijanskog parlamenta pažljivo proučiti peticiju i u njoj izneti razloge za ukidanje priznanja.

Ona je navela da će potpisi sutra biti predati poslanicima, i da očekuje da će o dokumentu biti raspravljano do 20. februara - dana kada je Italija 2008. priznala samoproglašeno Kosovo.

- Hoću da verujem da će italijanski parlamentarci prisiliti Vladu da povuče priznanje, jer je to strašna sramota na obrazu naše zemlje - rekla je Veka.

Ona tvrdi da će peticija imati hiljade potpisa Italijana kojima je istina o Kosovu i Metohiji sve dostupnija, dodajući da stotine ljudi dolazi na tribine i predavanja o Kosmetu koje njeni prijatelji i ona drže širom Italije.

Veka kaže da ima i onih koji žele da je pošalju u Hag. "Što je istina o Kosovu i Metohiji očiglednija, to je više plaćenika koji žele da je zaustave", rekla je Veka.

- Za ovih 19 godina koliko dolazim na KiM razgovarala sam sa velikim brojem vaših sunarodnika i gotovo sa svim porodicama otetih. Oni su, pre svih, pozvani da govore o državnosti donetoj na NATO-bombama - rekla je Veka, koja je objavila četiri knjige o potresnoj sudbini više od 100 Srba sa Kosmeta.

Podatke za knjigu "Vučije srce" u kojoj govori o sudbini četvorice Srba na Kosmetu - lekaru, inženjeru, profesoru i seljaku, koji su žrtve trgovine organima, razmenjivala je sa Dikom Martijem i tvrdi da su autentični.

Veka je i prva novinarka koja je 2000. godine pisala o žrtvama osiromašenog uranijuma među italijanskim vojnicima.

2024 © - Vesti online