Petak 13.11.2009.
17:51
Vestionline

Da li vam radi biološki sat?

Posmatrajući brzinu „biološkog sat" naučnici će uskoro moći da odrede koliko vremena je ženi preostalo za zasnivanje porodice. Test će ženama otkriti koliko im je preostalo jajnih ćelija i upozoriti ih na moguću neplodnost u starijem dobu.

Osobe kod kojih su rezultati testa „pozitivni" mogu da zasnuju porodicu ili zamrzavanjem jajnih ćelija povećaju šansu da decu imaju kasnije u životu.

Neki stručnjaci ukazuju da dosadašnja istraživanja nisu dovoljna da bi verodostojnost testa bila stoprocentna i ističu da bi nova otkrića morala da budu potvrđena dodatnim dugoročnijim studijama.

„Neophodna su detaljnija istraživanja kako bi se utvrdilo da li taj test zaista može da ukaže na dešavanja u budućnosti", istakla je doktorka Stefani Šerman sa Univerziteta Emori u američkom gradu Atlanti.

Doktor Frenk Brukmans, stručnjak sa Univerzitetskog medicinskog centra u Utrehtu u Holandiji naglasio je da uprkos manjoj šansi za začeće, neke žene sa smanjenim rezervama jajnih ćelija nemaju problema da ostanu u drugom stanju.

Osobe kod kojih su rezultati testa „pozitivni" mogu da se potrude i zasnuju porodicu ili zamrznu jajne ćelije kako bi povećale šansu da imaju potomstvo i nakon 30. godine.

Na osnovu stanja u kojem se nalazi gen nazvan „Fragile X" (Nežan, krhak X) može se predvideti brzina opadanja broja jajnih ćelija žene tokom godina. Rad naučnika na testu usledio je ubrzo nakon otkrića tog gena.

„Testu možemo da podvrgnemo mladu ženu starosti između 18 i 20 godina i da odmah proverimo stepen rizika tokom narednih godina", objasnio je profesor Norbert Glečer iz Centra za reprodukciju u Njujorku.

U jajnicima žena nalazi se ograničena količina nezrelih jajnih ćelija, to jest folikula, od kojih tek mali deo dospe u zrelo stanje. Takođe, sa godinama, rezerve se smanjuju sa između jednog i dva miliona folikula po rođenju, do 400.000 tokom adolescencije, da bi oko 40. godine ostalo svega nekoliko stotina.

Stručnjaci za reprodukciju i plodnost naglašavaju da se na osnovu broja preostalih folikula u jajnicima može sa sigurnošću utvrditi koliko će još dugo žena biti u mogućnosti da ima decu.

Nakon 35. godine broj jajnih ćelija naglo opada, a sa njim i mogućnost začeća.

Međutim, prema najnovijim podacima, oko deset odsto žena sa problemom smanjene plodnosti suočava se mnogo ranije, već tokom dvadesetih godina.

Neka ranija sprovedena istraživanja pokazala su postojanje veze između gena „Fragile X" i prerane menopauze i gubitka plodnosti pre 45. godine.

Doktor Glečer ustanovio je da na osnovu ispitivanja tog gena može da se otkrije i da li je kod pacijentkinje povećan rizik od preranog starenja jajnika, objavljeno je u časopisu „Nju sajentist" (New Scientist).

Istraživanje u kojem je učestvovalo 316 žena potvrdilo je jake veze između gena „Fragile X" i broja jajnih ćelija koje sazrevaju.

Proučavajući DNK strukturu koja sačinjava taj gen, a naročito broja ponavljanja u okviru hromozoma, Glečer se uverio  da može upozoriti žene na ulazak u rizičnu fazu života.

Očekuje se da će ubrzo test biti kompletiran i da će prva testiranja žena početi već sledeće godine. U slučaju da test bude pozitivan rezultat će morati da bude potvrđen dodatnim hormonskim analizama.

2024 © - Vesti online