Četvrtak 14.02.2019.
14:11
Vestionline

Violinista na "Krojfu": Obnovljena lepa Ajaksova tradicija s virtuozom koji uskoro dolazi u Beograd (VIDEO)

EPA/Piroschka van der Wouw
Andre Rie

Rie, koga zovu savremenim "kraljem valcera", jedan je od najpoznatijih violinista današnjice. Beogradska publika čuće ga u Beogradskoj areni 22. maja.

Uoči Ajaksovog meča s "kraljevskim klubom" nastupio je pred krcatim stadionom "Johan Krojf", koji je podržao njegovo izvođenje teme iz Verdijevog "Nabuka". Virtuoznost kao da se prenela i na teren.

"Ajaksovci" su delovali nadahnuto od početka u svojoj prvoj utakmici u nokaut-fazi Lige šampiona posle 13 godina. Lopta je gotovo u celom prvom poluvremenu bila u njihovim nogama, Realova odbrana je bila pod iskušenjima, Dušan Tadić je pogodio stativu, mreža madridskog velikana se i zatresla ali je pogodak poništen posle gledanja VAR-a, istorijski prvi put vodećem evropskom klupskom takmičenju... Do izražaja je ipak došla Realova klasa, koji je odneo pobedu s 2:1.

Ajaks i njegovi navijači dugo znaju ko je Rie i šta ume na violini. Prvi put im se predstavio još 1995, a tada su "kopljanici" i osvojili poslednju od svoje četiri titule prvaka Evrope. Svirao je Šostakovičev "Drugi valcer" uoči revanša polufinala s Bajernom. U Minhenu nije bilo golova, a na Olimpijskom stadionu, na kojem je Ajaks igrao do 1996, nemački velikan je pao s 5:2.

Sledeća dva puta bilo je to na sadašnjem stadionu, koji se od 1996. do prošle godine zvao Arena Amsterdam, a onda je preimenovan po najslavnijem holandskom fudbaleru. Rie je nastupio 2009. pre meča s Marsejom u osmini finala Kupa UEFA, a 2012. pred utakmicu s dortmundskom Borusijom u Ligi šampiona.

Posle izvođenja uoči duela s Bajernom, koji se završio odlaskom u finale, Rie je otkrio da je prodaja njegovih albuma u narednim danima dostigla i 200.000 primeraka.

2024 © - Vesti online