Četvrtak 14.02.2019.
11:06
rts.rs

Lazanski: SAD nikad neće potpuno okrenuti leđa Prištini

A. Čukić
Miroslav Lazanski

- Amerikanci su postali taoci kosovskih političara. Kako da objasnite farmeru u Teksasu da ste išli u rat 1999, a sad posle svega toga - ništa, da su ih u Prištini izneverili - rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, veze SAD i Kosova neće se prekinuti, iako se premijer Haradinaj i neki drugi u Prištini odupiru američkim instrukcijama.

Komentarišući izjavu šefa NATO-a Jensa Stoltenberga da kosovska vojna čizma neće moći na sever Kosova i Metohije Lazanski je naglasio da je to upozorenje, a ne naredba.

- Teško da oni mogu da narede, to može da kaže komandant Kfora. Sada je samo pitanje kako će lokalni komandant Kfora tumačiti šta su kosovske bezbednosne snage, da li je to jedinica Rosu. Sve zavisi od konkretne situacije - rekao je Lazanski.

Govoreći o širenju NATO-a u regionu i poruci iz sedišta NATO-a da neće biti nikakvih pritisaka na Srbiju, Lazanski ističe da je i ta poruka jedna vrsta pritiska.

- Kada dajete u kontinuitetu takve izjave, to je suptilan pritisak. Stalno nas upozoravaju kako, eto, oni imaju u vidu i obzira prema nama što smo mi vojno neutralni. Zašto to stalno ponavljaju? Mi smo to jednom rekli i dokle god je na snazi ta skupštinska rezolucija tako će biti - zaključio je analitičar.

2024 © - Vesti online