Petak 06.08.2010.
16:34
Srna

"Izbegličke kolone gađane i u BiH"

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić kod spomenika u Tunjici izrazila je duboko saosećanje sa članovima porodica postradalih i iskoristila priliku da sve prisutne pozove na to isto mesto 18. septembra, na obeležavanje odbrane ovog dela Republike Srpske od hrvatske agresije u jesen 1995. godine.

Savo Štrbac

Danas je u hramu Svetih apostola Petra i Pavla služen parastos žrtvama "Oluje", a nakon toga su delegacije položile cveće i prislužile sveće kod spomen obeležja u Novom Gradu, prigradskom naselju Tunjica i Svodni, pored magistralnog puta ka Prijedoru, gde su takođe stradali civili u izbegličkoj koloni.

Nakon opercije Hrvatske vojske "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, kolone izbegica iz pravca Korduna, Banije i Dvora preko Novog Grada napuštale su svoja ognjišta.

Prema podacima "Veritasa", iz Republike Srpske Krajine tada je prognano 220.000 Srba, a 1.922 je poginulo ili nestalo u toj operaciji i posle nje.

Današnje obeležavanje 15 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine u akciji Hrvatske vojske "Oluja" održano je u organizaciji opštine Novi Grad i Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

2024 © - Vesti online