Četvrtak 14.02.2019.
00:39
Z. Marjanović - Vesti

Grip u Srbiji i RS odneo 58 života: Virus tek kreće u ofanzivu?

Z. Raš
Neophodna prevencija

Portparol Opšte bolnice Biljana Kočović rekla je da je žena, stara 86 godina, primljena u ponedeljak uveče u teškom stanju i preminula tokom noći, kao i da je bila hronični bolesnik.

Kočovićeva je navela da se na odeljenju intenzivnog lečenja nalazi šest pacijenata s respiratornim infekcijama, od kojih su četiri na mehaničkoj ventilaciji i u veoma teškom zdravstvenom stanju, a dva pacijenta su životno ugrožena i pod neprekidnim su nadzorom.

Kod jednog od pacijenata je i laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, a za ostale se još čekaju rezultati. Epidemiolozi najavljuju da se u narednih mesec dana očekuje povećanje obolelih.

Od izbijanja epidemije gripa 21. januara u Republici Srpskoj je od gripa preminulo 38 osoba, a najnovija žrtva umrla je u Doboju. Sve osobe koje su umrle preminule su od posledica teških akutnih respiratornih infekcija izazvanih gripom, prenosi sarajevska N1.

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je prijavljeno oko 85.000 građana sa oboljenjima sličnim gripu.





 

2024 © - Vesti online