Sreda 13.02.2019.
09:26
Vestionline

Zatvoren vazdušni prostor iznad Belgije

commons.wikimedia.org/Zinneke
Brisel

Letovi su otkazani sinoć u 22 časa u okviru štrajka koji će trajati 24 časa. Tri sindikata pozvala su na opšti štrajk radnika. Agencija za vazdušni saobraćaj "Skejes" saopštila je da se ne zna koliko ljudi će da radi i koliko je tačno obuhvaćeno štrajkom.

"Šest sati pre početka nacionalnog štrajka mi nemamo tačan uvid u osoblje koje će raditi na ključnim pozicijama", saopšteno je sinoć iz ove kompanije.

Agencija navodi da je njena najveća odgovornost garantovanje bezbednosti, što sada ne može da se poštuje i zbog nesigurnosti oko tačnog broja radnika obuhvaćenih štrajkom, preneo je BBC. U saopštenju se navodi da je jedina preostala opcija bila da se potpuno obustavi vazdušni saobraćaj i da se zatvori vazdušni prostor iznad Belgije. 

Mnoge avio-kompanije već su ranije otkazale ili preusmerile letove pred štrajk. Štrajk će, takođe, imati ograničen efekat na letove kroz belgijski vazdušni prostor jer je "Skejes" odgovoran za celokupan saobraćaj na visini od oko 7.500 metara.

Današnji štrajk usledio je nakon što su propali pregovori o povećanju zarada, čiji je rast ograničen na 0,8 odsto u naredne dve godine. Sindikati pozivaju na veće povećanje zarada i penzija, kao i bolju organizaciju radnog vremena.

2022 © - Vesti online