Petak 06.08.2010.
15:37
Press

Kako guverner smiruje cene i kurs?

Krenuo u ofanzivu: Guverner Dejan Šoškić

Izvršni odbor NBS-a procenio je da je povećanje referentne stope potrebno kako bi se ostvarili srednjoročni ciljevi u pogledu inflacije od 4,5 odsto plus minus 1,5 odsto za kraj 2011. i četiri odsto plus minus 1,5 procenata za kraj 2012. godine.

"Povećavajući stepen restriktivnosti monetarne politike, Izvršni odbor je imao u vidu da su neki od rizika vezanih za uticaj lošije poljoprivredne sezone na rast cena hrane na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i rast premije rizika na uvozne cene u međuvremenu realizovani. Ocena je da će međugodišnja inflacija u julu biti oko pet odsto, što je iznad očekivanja iz majskog Izveštaja o inflaciji", navodi se u saopštenju NBS-a.

"Slabljenje dinara za posledicu ima rast uvoznih cena, koji je do sada imao skroman uticaj na inflaciju zbog niske agregatne tražnje", dodaje se u saopštenju centralne banke.

Ekonomista Goran Nikolić rekao je za "Press" da posle povećanja kamatne stope možemo očekivati usporavanje pada domaće valute: "Više nije realno očekivati neki značajniji pad dinara. Glavni cilj NBS-a jeste da održi cenovnu stabilnost".

2024 © - Vesti online