Utorak 12.02.2019.
22:11
Vestionline, sputniknews.com

U Americi je "rat" između jednih, drugih i trećih - Srbija bi to trebalo da iskoristi

EPA/Koca Sulejmanovic
Ivica Dačić

- Trampova vlada je praktična. Treba iskoristiti što u Americi traje ’rat‘ između jednih, drugih i trećih. Promena vlasti u SAD za nas bi bila loša. Engel je, na primer, lobista, on je dobio milione od Albanaca i ne možemo očekivati da će on promeniti svoj stav - kaže Dačić za televiziju "Hepi".

On je podsetio da je Srbija već ranije rekla da nema nastavka dijaloga bez ukidanja takse.

- Mogerinijeva je rekla: ’Reci Vučiću da ima strpljenja još sedam dana‘, ali prošlo je, vrši se veliki pritisak - rekao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje kako je došlo do ideje o razgraničenju i čija je to inicijativa bila, Srbije ili Amerike, Dačić je odgovorio:

- Nije signal iz Amerike. Ne može se reći da se Amerika zalaže za taj princip

Govorio je i o atmosferi na nedavno održanoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, Dačić je istakao da su i zemlje koje su priznale Kosovo bile iznenađujuće oštre po pitanju taksi, na primer Belgija, Peru i Obala Slonovače. 

- To je bio hladan tuš za njih, nisu verovali da će tako biti i zato je bitno da je sednica održana i sledeća sednica će biti u junu i neće se razmatrati da li će ili neće biti sednice. Dakle, mora je biti, jednoglasno je usvojeno da će ove godine biti tri sednice, a sledeće godine dve - rekao je srpski ministar.

Dačić je rekao i da je Haradinaj obavešten da američka vlada neće pomagati vojsku Kosova, kao i da kosovski Albanci sami nemaju kapaciteta za održavanje svoje vojske. 

Uveren je da se između kosovskih zvaničnika, iako izbegavaju javno konfrontiranje, odvijaju burni sastanci.

2024 © - Vesti online