Utorak 12.02.2019.
15:16
Radio Slobodna Evropa

'Turski scenario' najgora posledica evropskih izbora za Balkan

EPA/Julien Warnand
 

- Međutim, nešto drugo je tu mnogo veći problem, a to je da i ove mejnstrim, velike političke grupacije u Evropskom parlamentu takođe nisu nešto preterano entuzijastične po pitanju proširenja, a tek će manje biti ukoliko budu pritisnute od strane neke ekstremističke evroskeptične desnice po tom pitanju - objašnjava Burazer i dodaje:

- Tu može doći do daljeg pada proširenja na listi prioriteta EU. Ono ni sada nije nešto preterano visoko, ali je trenutna garnitura Evropske komisije dala određeni vetar u leđa evropskim integracijama zemalja regiona, pre svega najavom da će bar neke od država ući 2025. godine, a zatim i strategijom iz prošle godine. Međutim, videćemo kako će se stvari odvijati nakon izbora.

- Veoma važna stvar je to što je sporazum iz Prespe implementiran i što je taj proces pokazao, pošto je to bila najuspešnija priča u regionu u poslednjih nekoliko godina, da se ovde neki problemi mogu rešiti i da postoji dovoljno želje da se neke stvari pokrenu sa mrtve tačke. Sličnu važnost ima i eventualna sveukupna normalizacija odnosa Srbije i Kosova. Međutim, to se ne čini previše izvesnim u ovom trenutku - kaže Burazer.

- Međutim, uzimajući u obzir kompleksnost problema sa kojim se suočava EU i jednu veliku neizvesnost oko rezultata izbora za Evropski parlament, svakakva su moguća iznenađenja. Najgori mogući scenario bio bi da Zapadni Balkan postane ono što je Turska bila pre nekoliko godina, znači ukoliko bi države regiona pregovarale o članstvu u EU a da svima u stvari bude jasno da do toga nikada neće doći.

Neki najrealniji scenario koji nije previše optimističan je da se proces nastavi onako kako je tekao do sada, znači veoma sporo sa nejasnim izgledima da će biti završen uspešno, ali da ostavimo mogućnost da neke od zemalja Zapadnog Balkana mogu da prave neke krupnije korake pojedinačno ka članstvu u Evropskoj uniji.

A najoptimističniji scenario bi bio ukoliko bi nova Komisija zapravo još ozbiljnije shvatila važnost integracije ovog regiona, i za budućnost samog regiona ali i za stabilnost i dugoročnu budućnost cele Evropske unije, i ukoliko bi države u regionu dobile novi zamajac i daleko jače garancije i podršku na svom putu ka članstvu u EU - zaključuje Nikola Burazer za RSE.

2024 © - Vesti online