Utorak 12.02.2019.
11:08
Vestionline

Čačak: Preminula žena, raste broj obolelih od gripa

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kočović je za RTS rekla da je starija žena primljena u čačansku bolnicu u teškom stanju, sa znacima respiratorne infekcije.

- Borba za njen život je u toku kasnih noćnih sati, nažalost, izgubljena. Reč je o starijoj pacijentkinji, 86 godina, hroničnom bolesniku, znači već je imala bolesti koje su kompromitovale novonastalu situaciju - rekla je Kočović.

Ona je dodala da je zdravstveno stanje pacijenata na intenzivnoj nezi uglavnom nepromenjeno.

- Dvoje pacijenata su u ozbiljnom zdravstvenom stanju, životno su ugroženi i borba za njihov život traje iz minuta u minut. Kada je o ostalim pacijentima reč, možemo da kažemo da je napravljen korak unapred, ka poboljšanju. Međutim, njihovo stanje je i dalje ozbiljno - naglasila je Kočović.

Prema njenim rečima, kod jednog od pacijenata je i laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, dok se za ostale još čekaju rezultati. Upitana za kliničku obdukciju dvoipogodišnjeg mališana, koji je u subotu preminuo u čačanskoj bolnici, Kočović je rekla da će o rezultatima biti obaveštene sve nadležne institucije.

U čačanskoj opštoj bolnici posete su zabranjene od juče u podne. 

U Moravičkom okrugu laboratorijski je potvrden virus gripa tipa AH1 kod tri pacijenta.

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od posledica virusa gripa u Srbiji do sada je umrlo 18 ljudi, a prijavljeno je oko 85.000 gradana sa oboljenjima sličnim gripu. Među prijavljenim slučajevima je najviše dece uzrasta do četiri godine, ističe RTS. 

2024 © - Vesti online