Utorak 12.02.2019.
12:32 >> 15:55h
Vestionline

Zastava NATO se zavijorila ispred makedonske vlade

EPA/Georgi Licovski
Postavljanje zastave NATO-a u Skoplju

Ceremoniji na platou ispred zgrade vlade prisustvovao je šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici verskih zajednica.

Nakon što je zastava NATO podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je njegova zemlja uspela da se sa "sporednog balkanskog koloseka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi". 

- Zastava NATO, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokoljenja. To nije samo simbiloka, to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji - rekao je Zaev koji je govor završio rečima: "Da živi evropska Republika Severna Makedonija, da živi Evopa, da živi NATO, da žive građani!". 

Prema njegovim rečima, Makedonija, koja će "uskoro nositi geografski precizno ime Severna Makedonija", ovih dana započinje sledeču kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standarima. 

- Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrednosti. Niko više nas neće blokorati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svetu - rekao je makedonski premijer. 

Kako je istakao, makedonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja, "koja će uskoro nositri geografski precizno ime Severna Makedonija, postalje 30. punopravna člnanica NATO sa pravom glasa". 

- Tim činom postajemo bezbedna zemlja, postajemo svoj na svom - rekao je Zaev. 

2024 © - Vesti online