Utorak 12.02.2019.
09:57
b92.net

Beograđanin proizvodi jojobu - na liniji fronta

commons.wikimedia.org/Kenneth Bosma
Foto: Ilustracija

Živeći u Beogradu nije ni slutio da će ga put odvesti u Izrael, a još manje da će se baviti poljoprivredom. Smejući se kaže da nije znao kako izgleda kombajn dok je živeo na beogradskom asfaltu.

Prva destinacija po dolasku u Izrael kibuc Magen je njegovo odredište gde živi i danas sa porodicom. Ovaj kibuc nalazi se na jugozapadu Izraela uz sam pojas sa Gazom na udaljenosti od 4,5 km, piše Agroklub. 

- Bez obzira što su sukobi česti i što je kibuc u prvoj liniji fronta, obrađujemo zemlju i radimo koliko nam vojska dozvoljava - kaže Goran. 

Kibuc je društveno zemljoradnička komuna sa zajedničkom svojinom i demokratskim strukturama upravljanja. U Izraelu trenutno ima oko 230 kibuca, u njima živi i radi u proseku od 200 do 1000 članova. U kibucima danas živi svega tri odsto stanovništva, mada su oni u prošlosti imali veoma važnu ulogu u stvaranju i formiranju današnje države Izrael. 

Osnovna delatnost kibuca bazirana je na poljoprivrednoj proizvodnji. Njenim savršavanjem i usložnjavanjem, mnogi kibuci počeli su da se bave industrijskom proizvodnjom. Danas nije čudno videti kibuc koji u svom vlasništvu ima fabriku ili farmu krava.

Kibuc Magen ima fabriku za proizvodnju solarnih panela, Magen Eko Enerdži (Magen Eco Energy), a pored nje poseduje i dve ćerke fabrike od kojih se jedna nalazi u Nemačkoj, a druga u SAD.

- Jojoba ili "pustinjski cvet" je pustinjska biljka koja raste u visinu do dva metra. Njeni plodovi podsećaju na maslinu i sadrže više od 50% biljnog ulja. Biljka ne zahteva mnogo ulaganja i navodnjavanja što je za proizvodnju u našim agroekološkim uslovima jako bitno - navodi Goran.

Izrael je vodeći proizvođač jojobinog ulja danas u svetu. Gajenje jojobe zastupljeno je u delu Izraela pod nazivom Negev, koja se nalazi na jugu Izraela, gde se nalazi i kibuc Magen. 

Specifične odlike jojobe ogledaju se u opstanku i u najtežim pustinjskim uslovima i da bez problema uspeva bez vode i više od šest meseci. 

Ovalni listovi jojobe tvrdi su i debeli, zgusnuti sivozelene boje i sprečavaju gubitak vlage u ekstremno suvoj klimi. Biljka raste sporo i do pojave prvih plodova potrebno je sačekati više godina. Veoma je otporna i može da izdrži ekstremno visoke temperature i do 600 stepeni Celzijusa, koren jojobe dugačak je do nekoliko metara. Dvodoma je biljka. 

Plodovi obično opadaju krajem leta, a prikupljanje se vrši specijalnim mašinama patentiranim u Izraelu. Za prikupljanje plodova nije potrebno puno radne snage, obavlja se lako i jednostavno. 

2024 © - Vesti online