Ponedeljak 11.02.2019.
15:44
b92.net, Vestionline

"Nema izgleda da krene Turski tok - ne daju Amerikanci"

EPA/Sedat Suna
Foto: Ilustracija

Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić rekao je da ne isključuje mogućnost da gradnja gasovoda kroz Srbiji počne za, možda šest meseci ili godinu dana, pod drugim uslovima. 

Agencija za energetiku Srbije (AERS) je rusko-srpskoj firmi Gastrans dozvolila gradnju gasovoda Turski tok koji bi se priključio na bugarski kod Zaječara, a kod Horgoša produžio u Mađarsku sa pravom izuzeća od "trećeg energetskog paketa" po kome ne može biti isti vlasnik i gasa i cevovoda, ali je zatražila mišljenje Energetske zajednice (EZ) koja ima dodatne zahteve i traži da se dozvoli i drugim snabdevačima gasa da koriste deo kapaciteta gasovoda koji bi gradio Gastrans. 

- Ovog trenutka nema ništa od Turskog toka kroz Srbiju jer ne dozvoljavaju SAD pošto nudi njen gas, proizveden iz škriljaca koji bi se u Evropu dopremao u tečnom stanju - tvrdi Vuletić. 

Ocenio je da je zahtev EZ da Srbija dozvoli pristup drugim snabdevačima na pet tačaka, kod Zaječara, na mestu ulaska iz Bugarske u Srbiju, kod Horgoša, mestu izlaska iz Srbije i na još tri mesta u Srbiji, "samo još veće zamagljivanje postavljenih uslova". 

Kroz svaki gasovod, kako je rekao, "ide gas onoga ko može da ga isporuči, a u ovom trenutku i za sledećih deset godina to je Rusija". - Govorim o obezbeđivanju normalnih količina, a ne o količinama koje nosi tanker, a koji su Amerikanci dovezli u Poljsku ili neku drugu zemlju - rekao je Vuletić.

Istakao je da "u narednih deset godina teško da bilo ko može da zadovolji potrebe Evrope, osim Rusa, jer Međunarodna gasna unija predviđa da 2030. Evropa troši 750 milijardi kubika gasa". 

Prošle godine su, podsetio je, Amerikanci zbog hladne zime posebno u Bostonu "uvezli gas iz Rusije da bi ogrejali svoje građane, što znači da ga nemaju dovoljno ni za sebe, već da samo hoće da onemoguće da Rusija puni njen budžet prodajom nafte i gasa i da sklone predsednika Putina". 

- Iran, Sirija i Irak su sklopili sporazum 2011. godine da grade Islamski gasovod, a istovremeno su Katar i Saudijska Arabija sklopili sporazum da grade Arapski gasovod koji bi snabdevali Evropu gasom, ali su Amerikanci da bi to sprečili proglasili diktatorom sirijskog predsednika Bašar el Asada, napravljena je revolucija i sve je stopirano - rekao je Vuletić. 

Amerikanci, prema njegovim rečima, "guše svakog ko je uspešan da bi oni bili najuspešniji, pa su tako svojevremeno preko Borisova (Bojko), kada se spremao za izbore za predsednika bugarske vlade zaustavili gasovod Južni tok koji je trebalo da ide i kroz Srbiju. 

- Amerikanci su mu rekli da neće pobediti ako pusti da Južni tok prođe kroz Bugarsku da bi došao do Srbije - rekao je Vuletić i dodao da je Borisov napravio Bugarskoj ogromnu štetu zbog izgubljenih prihoda koje je ta zemlja mogla da ima od tranzitne takse. 

Amerikanci i Evropa pod njihovim uticajem i sada, kako je rekao, "mogu da nađu nekog Borisova i stopiraju Turski tok kroz Srbiju". 

2020 © - Vesti online