Ponedeljak 11.02.2019.
09:59 >> 14:24h
Vestionline

Burno u Španiji: Vreme je za vanredne izbore?

EPA/Luca Piergiovanni
Protestanti u Madridu traže Sančesovu ostavku

Španski parlament u sredu glasa o Sančesovom predlogu budžeta za 2019. godinu, iako vladajuća Socijalistička stranka drži manje od četvrtine mesta u donjem domu i ima problem sa dobijanjem podrške za donošenje zakona, prenosi agencija Rojters.

Reakcija Sančesa prouzrokovana je protestom desetina hiljada građana nedelju u Madridu protiv njegovog predloga o pokretanju dijaloga radi ublažavanja političkih tenzija u Kataloniji.

Demonstranti su zahtevali ostavku Sančesa.

Proteste su organizovale konzervativne opozicione stranke Narodna partija i Građani, a podržala ih je i krajnje desničarska partija Voks (Vox), smatrajući da Sančes mora da odstupi jer pregovara sa katalonskim separatistima, prenosi AP.

Učesnici protesta koji su se okupili na centralnom gradskom trgu nosili su španske zastave, prenosi Rojters i navodi da je ovo najveći protest sa kojim se do sada Sančes suočava. Kako se navodi, slogan protesta je "Za ujedinjenu Španiju, izbori sada".

Lider Narodne partije Pablo Kasado izjavio je da je prošlo vreme Sančesove vlade, dok je jedna od učesnica protesta rekla da učestvuje jer je za jedinstvenu Španiju.

Manjinska Sančesova socijalistička vlada predložila je prošlog utorka razgovore s liderima Katalonije kako bi se rešila kriza u toj španskoj pokrajini, što je isprovociralo opozicione stranke koje su to ocenile kao izdaju i zatražile prevremene izbore.

Ipak, Sančesova vlada prekinula je u petak pregovore s katalonskim separatistima, jer oni, kako je saopštila potpredsednica vlade Karmen Kalvo, ne odustaju od svog zahteva da se održi referendum o nezavisnosti Katalonije.

Sančes, koji je na mesto premijera izabran u junu prošle godine, ima svega četvrtinu mesta u parlamentu i u vladavini se oslanja na stranke Podemos, katalonske nacionalističke stranke i manje stranke.

Protesti se dešavaju svega dva dana pre početka suđenja bivšim liderima Katalonije koji se suočavaju sa kaznom do 25 godina zatvora zbog pobune i zagovaranja nezavisnosti Katalonije.
Poslednja istraživanja pokazala su da bi, da se izbori u Španiji sada održavaju, Narodna partija i Voks osvojile većinu mesta u parlamentu.

2024 © - Vesti online