Ponedeljak 11.02.2019.
03:30
SCIENCE DAILY, N1

Revolucionarni poduhvat: Testirana najpreciznija robotska proteza

printscreen youtube
 

U ovom revolucionarnom poduhvatu, titanijumski implanti povezani su na dve kosti nadlaktice pacijentkinje, odakle su elektrode povezane za nervima i mišićima pokrenule signal koji kontroliše robotsku ruku i obezbeđuje precizne pokrete, prenosi Science Daily. 

Ova nova tehnologija razvijena je u Švedskoj, od strane tima predvođenog doktorom Maksom Ortizom Katalanom iz kompanije Integrum AB, koja je i finansirala ovaj projekat. 

Obične proteze za ruku uglavnom se oslanjaju na elektrode koje su povezane na kožu korisnika i koje pokrete izazivaju uz pomoć pokreta mišića.

- Nekoliko naprednih tehnoloških rešenja za prostetička pomagala pojavila su se u naučnom svetu u protekloj deceniji, ali nažalost nisu odmakli od faze istraživanja. Ovaj korak koji smo uspeli da napravimo nastao je najviše zahvaljući tome što smo uspeli da omogućimo pacijentima da koriste ugrađeni neuromišićni sistem kako bi kontrolisali svoje proteze, a da im to korišćenje ne otežava svakodnevne zadatke koje obavljaju - zaključio je doktor Ortiz.

2024 © - Vesti online