Petak 06.08.2010.
08:15 >> 19:40h
Srna

Tadić: Hvala Bugarskoj na podršci

"Bugarska je članica EU, a Srbija namerava to da postane. Zahvalni smo Bugarskoj zbog ratifikacije SSP i suštinske i iskrene podrške na našem putu ka EU", naglasio je Tadić u Varni.

Bugarski premijer je u obraćanju novinarima za predsednika Srbije rekao da predstavlja "evropsku budućnost Srbije", naglasivši da Bugarska snažno podržava Srbiju na evropskom putu i da su sve stranke u bugarskom parlamentu podržale ratifikaciju SSP.

Prilikom susreta u bugarskom letovalištu, Tadić je Borisovu - čija je zemlja članica NATO-a i ima vojnike u sastavu Kfora - preneo veliku zabrinutost zbog odluke Kfora da prepusti obezbeđenje crkava i manastira lokalnoj policiji. On je ocenio da su srpske crkve i manastiri ugroženi na Kosovu i da bi najbolje rešenje bilo da ih čuvaju vojnici Kfora.

Predsednik Srbije i premijer Bugarske razgovarali su i o privrednim vezama, istakavši značaj saradnje država Balkana. Tadić je rekao da je bilo reči o energetskim pitanjima, izgradnji putne infrastrukture, kao i saradnji u oblasti turizma.

Takođe, tema su bili i potencijali za srpske investicije u bugarsku nuklearku Belen.

Borisov je istakao značaj ekonomske saradnje dve zemlje, rekavši da će Bugarska raditi na dovršetku izgradnje auto-puta Sofija-Niš sa bugarske strane granice.

"Bugari i Srbi su dva bratska naroda koja se uzajamno pomažu“, zaključio je premijer Bugarske.

Borisov je boravio u Beogradu krajem aprila i tada je potpisan Sporazum između dve vlade o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policije i carine.

2024 © - Vesti online