Petak 06.08.2010.
18:47
sarajevox.com

Da li je zaista moguće lečiti molitvom?



Studija koju je predvodio tim naučnika na čelu sa profesorkom veronauke Kendi Gunter Braun sa Univerziteta Indijana, pokazala je da su se sluh i vid kod pacijenata umnogome popravili nakon što su se iscelitelji molili za njihovo ozdravljenje.

Jedna starija osoba koja je učestvovala u studji kazala je kako ranije nije mogla da vidi kada bi joj neko pokazao dva prsta pred okom, ali da se njeno stanje popravilo nakon što joj je iscelitelj stavljao ruke preko očiju, a zatim se manje od jednog minuta molio. Navodno, nakon toga je mogla jasno da vidi konture šake i prstiju pred očima.

Iako naučnici koji su sproveli studiju tvrde da su dokazali da molitva pomaže u lečenju, eksperti Nacionalnog sekularnog društva (NSS) ovo istraživanje su okarakterisali sumnjivim.

"Ovo je veoma sumnjiva studija bazirana na nejasnim rezultatima i nemoguće je proveriti je. Prilično je očigledna verska motivacija tako da ne možemo reći da se radi o nepristrasnoj studiji", kazao je Teri Sanderson, predsednik NSS-a.

On je dodao i to da su sve dosadašnje studije u kojima se tvrdi da je molitva lekovita neefikasne ili čak kontraproduktivne.

Ipak, profesorka Braun tvrdi da moć molitve zaista deluje.

U studiji su učestvovali pacijenti iz ruralnih delova Mozambika koji su imali probleme sa sluhom ili vidom, a slična studija je sprovedena u Brazilu.

Ipak Sanderson tvrdi da studija zapravo predstavlja versku propagandu i da se na ovaj način zloupotrebljava očaj ljudi koji žive u dubokom siromaštvu i nemaju odgovarajuću zdravstvenu pomoć.

2024 © - Vesti online