Nedelja 10.02.2019.
18:10
R. Rajić Ristić

Izložba i radionica tradicionalnih srpskih zanata u Italiji

R. Rajić Ristić
Članovi Vidovdana sa Vesnom i Marinom Rusić

One su u prostorijama udruženja predstavile svoj projekat "S motivom na put", priredile izložbu i pokazale članicama Vidovdana, šta sve i kako može da se napravi od vune, pre svega filcovanjem.

Skup se pretvorio u pravo druženje na kojem je o običajima u istočnoj Srbiji govorio Vojče Nestorović, koji je poreklom iz Vitovnice kod Petrovca na Mlavi. U Vidovdanu se bavi folklorom i amaterski izučava etnologiju.

Članice Vidovdana među kojima je bila i jedna Bugarka oduševilo je ono što su čule i videle, a naročito što su imale priliku se oprobaju u pravljenju rukotvorina Vesnu Buzejić je veoma zainteresovala tehnika filcovanja vune.

- Vrlo zanimljiv pristup rada sa vunom jer to od naših baka i majki nismo imale priliku da vidimo i naučimo. Ono što smo kao mlade devojke videle je pletenje, ali ovo je sasvim nešto originalno i inovativno i moglo bi da nas zainteresuje, da mi kao članice Vidovdana pokušamo da pravimo i plasiramo rukotvorine iz naše zemlje. Ova izložba je zaista korisna za nas.

Ivanka Milošević je odrasla selu i od bake je naučila da plete

- Ali nisam znala da se sa vunom može još svašta praviti, pogotovu ove zanimljive figure koje nam je pokazala Vesna. Divno je što se naši stari zanati vraćaju ponovo i što nam matica pruža priliku da se ne otuđimo od nje i od korena.

Bugarka Ivanka Petrova ističe da joj je drago što je imala priliku da učestvuje u radionici.

- Družim se sa Srbima, jer smo svi istog, slovenskog porekla, slična nam je i kultura, tradicija i jezik, ova tehnika me je zainteresovala, pa ću probati kod kuće da napravim nešto od vune, koristeći ovu tehniku filcovanja.

Izložbu je posetio i Italijan Serđo

- Divno je upoznati tradiciju drugih naroda koji žive u Italiji jer i oni čine deo našeg stanovništva i mi smo znatiželjni da upoznamo njihove korene, kulturu i običaje. Ova izložba je ne samo zanimljiva nego i vrlo korisna jer na ovako način se zbližavaju narodi, mi bolje upoznajemo naše sugrađane drugih nacija. Srbi su ovde dobro prihvaćeni kao narod. Vredni su radnici, na dobrom su glasu kao integrisana nacija i lepo je posetiti njihove kulturne događaje, pa i ovu izložbu koja me je fascinirala bojama i lepim šalovima i prostirkama od vune - kaže Serđo.

R. Rajić Ristić
Izložba ručnih radova

Praviću igračke ćerki

Jeleni Mladenović je ovo bio zanimljiv susret s vunom kao materijalom, ali i tehnikom koja nije uobičajena.

- U Italiju sa roditeljima došla kao beba, pa nisam imala priliku da rastem sa bakom i dedom i da upoznam rad s vunom, pletenje, heklanje i tkanje. Naročito mi je zanimljiva tehnika filcovanja. Napravila sam jednu žabicu i naučila kako da mojoj ćerki pravim igračke. Zanimljivo i ujedno zabavno. Drago mi je što sam bila deo ovog projekta jer sam i saradnik u njegovoj realizaciji. A Vesnu sam inače upoznala pre tri meseca na forumu dijaspore u Novom Sadu.

Domaćin zadovoljan

Dejan Mitić, predsednik Vidovdana je zadovoljan ishodom izložbe.

- Drago mi je što smo mogli da ugostimo Vesnu i Marinu Rusić kako bi nas podsetile na naše tradicionalne ručne radove, rukotvorine i materijal vunu. S velikim entuzijazmom smo učestvovali u realizaciji ove izložbe, a pre svega naše članice koje su direktno učestvovale u maloj radionici. Zahvaljujemo Jeleni Mladenović, predsedniku Udruženja srpskih privrednika Italije, koje je takođe učestvovalo u realizaciji ove izložbe.

R. Rajić Ristić
Mala radionica: Pravljenje rukotvorina od vune

Odlazak mladih u dijasporu

Vesna Rusić navodi da naziv projekta "S motivom na put" simbolizuje odlazak mladih na školovanje u inostranstvo i rad i život u dijaspori.

- Na taj put se uvek nosi draga stvar - predmet, amajlija, ili, generalno nazvano, motiv, nešto što podseća na Srbiju. S druge strane, i mi iz matice kad odlazimo u posetu našima u dijaspori nosimo "motiv" koliko god taj pojam široko doživljavali. Projekat je nastajao i razvijao se od 2011. do 2018. godine i označava krunu svih naših aktivnosti koje smo realizovali u tom razdoblju, istovremeno na dve lokacije, u Firenci i u Beogradu, u matici i u dijaspori. Cilj je ostvaren, naš predstavnik u Italiji i prezenter na internacionalnom nivou je ćerka Marina koja je diplomirala master na Akademija likovnih umetnosti u Firenci radom "Beli anđeo".

Očuvanje baštine

Vesna Rusić vodi udruženje za revitalizaciju starih zanata Re:Crafts klaster koje predstavlja mrežu preduzetnika, zanatlija, obrazovnih institucija i lokalnih samouprava s ciljem zaštite srpske tradicije i kulturne baštine, očuvanja i promocije tradicionalnih zanata, uspostavljanja nove metodologije proizvodnje, inovativnog dizajna, prodaje i marketinga u polju tradicionalnih proizvoda.

- Naša misija nastaje iz težnje da se eliminišu nedostaci tradicionalne zanatske proizvodnje: nizak obrazovni nivo zanatlija, nerazvijena tržišta, mali proizvodni kapaciteti, neadekvatne poreske stope, nepostojanje marketinga, kao i da se sve sirovine koje koristimo u procesu proizvodnje ekološki tretiraju i recikliraju.


 

2024 © - Vesti online