Nedelja 10.02.2019.
03:30
mondo.rs, Vestionline

Tri jednostavna načina da smršate

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Većina stručnjaka smatra da je u mršavljenju najbolji pristup 80 odsto ishrana, 20 odsto vežbanje. Iako je vežbanje procentualno manje važno za mršavljenje, ono je i dalje jako važno jer pomaže da budete zdravi i izbegnete pojavu hroničnih bolesti.

Nutricionista Rik Hej kaže da i ova tri trika mogu da vam pomognu da smršate.

Želju za hranom zaustavite hromom

Ne treba da gladujete, naravno, već hrom može da vam pomogne da zaustavite onu nenormalnu želju za grickalicama i slatkišima.

Ovaj mineral, objašnjva nutricionista Hej, poboljšava kontrolu koju naše telo ima nad nivoom šećera u krvi, tako što deluje na insulinske receptore.

Kada u telu ima previše glukoze, ona se pretvara u masti. Hrom, međutim, sprečava da se taj višak glukoze pretvori u masti i skladišti.

Pored toga što deluje na insulin, sprečava i da dođe do naglih promena u nivou šećera u krvi, što je upravo čest razloga zašto se javlja iznenadna i neobuzdana želja za slatkišima.

Najbolje je da jedete što više povrća i voća, a hrom se nalazi i u: brokoliju, grožđu, pomorandžama, jabukama, ćuretini, žitaricama, krompiru, boraniji i crvenom vinu.

- Pridržavanje balansirane ishrane koja sadrži minimalno obrađene namirnice može da vam pomogne da unesete dovoljno hroma - predlaže Rik.

Isprekidani post

Sigurno ste već čuli za to - ova metoda podrazumeva da odredite broj sati dnevno koliko nećete jesti, a da u broju sati kada možete da jedete unesete dovoljan broj kalorija. Neki se pridržavaju metode 5:2, koja podrazumeva da tokom nedelje jedu uobičajeno, a da za vikend drastično smanje broj kalorija, drugi vole metod 14:10, odnosno 14 sati dnevno ne jedu ništa, a ukupan broj kalorija unose u tih deset sati dnevno.

Elem, nauka sada pokazuje da je 14 i 16 sati najbolji vremenski okvir za post i mršavljenje. Drugim rečima, to znači da 14 ili 16 sati ne bi trebalo ništa da jedete.

Nutricionista objašnjava da telu treba oko 12 sati da potpuno svari sve i izbaci glukozu iz krvotoka, a tek tada naše telo počinje da koristi uskladištene masti kao izvor energije.

Dodajte cimet u kašu

Cimet može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2, tvrdi dijetetičarka Helen Bond. Snižavanjem nivoa šećera u krvi, smanjuje se i učestalost želje za grickalicama i slatkišima.

- Iako cimet ima mali uticaj na metabolizam, pomaže u balansu nivoa šećera u krvi i insulinske rezistencije, što pomaže mršavljenju i može da smanji želju za slatkišima i grickalicama - objašnjava Bondova.

Nutricionista Rik Hej objašnjava da "cimet reguliše nivo šećera u krvi, što zauzvrat smanjuje želju za slatkišima i grickalicama, a to je jako važno kod mršavljenja".

Time što drži nivo šećera u krvi na stabilnom nivou, cimet može i da poboljša raspoloženje, a dobar je i za kardiovaskularno zdravlje.

Nutricionista savetuje da malo cimeta dodate u svoju kašu za doručak, kako bi vam nivo šećera u krvi od jutra bio stabilan.

2024 © - Vesti online