Petak 08.02.2019.
23:34
b92.net, Vestionline

NASA izgubila vezu sa satelitima

NASA
Foto: Ilustracija

Razlog prekida kontakta nije poznat, pa postoje velike šanse da je prekid veze konačan. Međutim, NASA ovaj prekid kontakta ne smatra neuspehom, jer su sateliti lansirani prošle godine premašili očekivanja. 

Oni su takođe dokazali da mali sateliti mogu da postanu ključni alati u istraživanju drugih svetova duboko u našem solarnom sistemu. 

Sateliti koji su zakazali su zapravo dve sonde Marko pod nazivom EVE i WALL-E, koji su lansirani ka Marsu prošle godine zajedno s Nasinim landerom Insajt. Oba satelita su modifikovani sateliti Cupe Sat, tip standardizovanih malih satelita veličine kutije pahuljica, koji se koriste u istraživanju svemira. 

Pre misije Insajt CubeSat sateliti su kružili samo oko Zemlje, ali je NASA želela da sazna da li ovaj tip satelita može da bude koristan i za misije u dubokom svemiru.

MarCO sateliti su to dokazali i ponudili mnogo više, te su tako premašili sva očekivanja. 

Lansirani su 5. maja prošle godine zajedno s Insajt landerom i sleteli su u formaciji s letelicom sve do Crvene planete. Kada je Insajt stigao do Marsa i započeo svoje spuštanje na površinu 26. novembra, sateliti Marko su posmatrali sletanje i slali podatke na Zemlju. Na taj način je NASA znala svaki korak procesa sletanja. 

Iako su bili veoma korisni i uspešni, sateliti Marko nisu bili dizajnirani da "prežive" nakon sletanja Insajta. NASA je kontakt sa satelitima izgubila u razmaku od jedne sedmice.

2024 © - Vesti online