Subota 09.02.2019.
04:00
M. S.

Prosvjeta da nas objedini

facebook.com
Učenici književne večeri u Dibendorfu

Prvi deo večeri je posvećen udruženju Zlatno pero.

- Mi nismo za podele, već smo za obogaćivanje srpske kulture, nas koji ovde živimo. Nismo se nisakim posvađali, već smo se samo odvojili, a onaj ko bi nas sve trebalo da objedini je Prosveta, čiji odbor postoji i u Švajcarskoj - istakla je Milka Kajganić.

Ona je zatim govorila o svom novom delu u kome priča o mladoj Italijanki, koja u užurbanom životu dolazi u nezgodne situacije, a ona svaku od ovih situacija naziva ludilom.

- Prošlog leta sam imala na mom rodnom Kordunu i Baniji promociju ove knjige, gde je dobila pozitivne kritike da ima odličnu dramaturgiju i da je dobra za ekranizaciju - objašnjava autorka.

Njene knjige se prodaju i širom Amerike i Australije, a najpoznatija je, prvenac, "Čitanka Korduna", u kojoj je opisan kordunaški rečnik, narodne pesme, psovke, recepte i anegdote sa Kordunda. Ta knjiga je doživela treće izdanje i nju je čak i Hrvatska akademija nauka i umetnosti ocenila kao izuzetan doprinos za izučavanje Srba u Hrvatskoj.

- Meni veće pohvale od te nema - ističe Milka Kajganić.
Ona je i knjigu "Tragovi detinjstva", posvetila svom narodu Korduna, koji je 1995. morao da napusti ognjišta i potraži sigurnost u Srbiji.

Milka priprema i novu knjigu, koja bi trebalo da izađe na jesen.

2024 © - Vesti online