Petak 08.02.2019.
12:41
Vestionline

Ovo je najtoplija decenija od početka merenja

printscreen/aljazzera.net
Foto: Ilustracija

Osamnaest od najtoplijih devetnaest godina (od početka merenja) zabeleženo je od 2001. do danas. Britanci preciziraju da se čovečanstvo nalazi usred perioda koji će biti najtopliji od početka merenja temperature, koje se vrši od 1850. godine.

Britanska meteorološka služba prognozira da postoje velike šanse da temperatura vazduha za svaku od sledećih pet godina bude veća bar za jedan stepen u poređenju sa predindustrijskim periodom. Ako se ove prognoze pokažu tačnim, period 2014-2023. godine biće topliji od proteklih 150 godina, koliko se dugo meri temperatura.

Meteorolozi poručuju da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja površinska temperatura postala za jedan stepen Celzijsov veća od predindustrijskog perioda. Temperatura predindustrijskog doba odnosi se na onu mjerenu od 1850. do 1900. godine, podsjeća BBC. Svake godine od tada globalni prosek temperature bliži se ili prelazi kritičan stepen Celzijusov. 

Američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu i NASA ističu da je 2018. bila četvrta od pet najtoplijih godina ikad zabeleženih. Meteorolozi upozoravaju da je čovečanstvo tako prešlo gotovo dve trećine opasne granice od 1,5 stepeni Celzijusovih mogućeg otopljavanja, koja je određena Pariskim klimatskim sporazumom.

2021 © - Vesti online