Petak 08.02.2019.
12:22
Vestionline

Sirija od marta koristi ruski S-300 - Izrael zabrinut

en.wikipedia.org/EllsworthSK
Ruski sistem S-300

"Džeruzalem post" piše da su lanseri S-300 raspoređeni u regionu Damaska.

S druge strane, arapski mediji navode da je Rusija upozorila izraelske partnere na posledice novih napada njihovih vazdušnih snaga na sirijske ciljeve.

Libanski "El Ahbar" potvrđuje da će u martu sirijske baterije sistema S-300 biti u potpunosti operativne i da je Rusija na to upozorila izraelsku Vladu. Tako su okončane mnogobrojne spekulacije da li ruski sistem već učestvuje u sirijskoj PVO kada izraelski avioni raketiraju položaje u Siriji. 

Izraelski mediji procenjuju da će konačno postavljanje S-300 biti jedna od glavnih tema predstojećeg sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua 21. februara u Moskvi. 

Rusija je odlučila da pošalje S-300 u Siriju i isporuči ovaj sistem sirijskim jedinicama nakon što je optužila Izrael da je u septembru prošle godine posrednim putem izazvao rušenje ruskog vojnog aviona, kap i smrt posade. 

Ruski "iljušin" sa 14 članova posade oborila je greškom sirijska PVO. Izraelski avioni su u toj oblasti izvodili dejstva, a Moskva je optužila Izrael da je dao samo jednominutno upozorenje, što nije bilo dovoljno vremena za manevar ruskog aviona na bezbedno.

2024 © - Vesti online