Petak 08.02.2019.
10:18
Vestionline

Haradinaj: Tema o korekciji granica je napravila probleme

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

- Mi nismo vlasnici Kosova gde živi dva miliona ljudi. To je čin proglašenja nezavisnosti. Ako se neko usudi da pregovara o teritoriji Kosova, taj je protiv ustava - rekao je Haradinaj u intervjuu za prištinsku televiziju T7.

Uveren je da bi s Beogradom bilo lakše postići dogovor da tema o korekciji granica nije otvorena, jer je to pitanje, kako je naveo, "poremetilo odnose Prištine s prijateljima Kosova".

Govorio je i o nedavnoj zajedničkoj večeri u Tačijevoj kući, kojoj je prisustvovao i albanski premijer Edi Rama, kao i visoki zvaničnici Kosova. Preneo je da je tokom večere vođen "dostojanstven" razgovor, i da je susret inicirao Rama.

- Bio je to oprezan razgovor na poznate teme: takse, dijalog, opcije konačnog rešenja pitanja Kosova. Promene stava nije bilo - tvrdi Haradinaj.

Prethodno je Haradinaj dobio podršku svoje Alijanse za budućnost Kosova da uvećane takse na robu iz Srbije i BiH ostaju do uzajamnog priznanja, piše prištinska Koha. Stranka je potvrdila tri principa od kojih, kako je navedeno, "nikako ne treba odstupiti" u nastavku dijaloga sa Beogradom.

To su: "poštovanje kosovskog ustava i Deklaracije o nezavisnosti od 17. februara 2008. godine, bezuslovni dijalog sa Beogradom i stopostotno uvećane takse na robu iz Srbije i BiH do uzajamnog priznanja".

Uslov službenog Beograda za nastavak dijaloga je ukidanje takse koje je Priština nametnula 21. novembra prošle godine.

2024 © - Vesti online